Ovo je najprodavaniji model automobila svih vremena

Dodajte komentar

Na svoj 50. rođendan najprodavaniji model u istoriji Toyota Corolla stigla je do 44 miliona isporučenih primjeraka širom svijeta.

Corolla se na tržištu pojavila 1966, a trenutno je u prodaji 11. generacija ovog modela. Automobil koji je razvijen polovinom šezdesetih godina 20. vijeka zamišljen je kao “narodni” auto, sa prostranom kabinom i zadnjom klupom. Toyota se odlučila da prednja sjedišta budu zasebna, a ručica mjenjača spuštena je na pod između vozača i suvozača, što je u to vrijeme bilo inovativno rješenje.

Novom modelu bilo je potrebno svega tri godine da postane najprodavaniji automobil na domaćem, japanskom tržištu, a nakon toga Corolla je krenula u osvajanje svijeta. Samo dvije godine poslije lansiranja, Toyota je usjpela da proda 1,1 milion automobila, koji su izrađivani u fabrici Takaoka, podignutoj za potrebe proizvodnje Corolle.

Izvoz u SAD, u tom periodu najvažnije i najveće, ali i najkonkurentnije tržište na svijetu, počeo je 1968. godine.

ttt

Toyota Corolla postala je 1997. najprodavaniji model na svijetu svih vremene, pošto je ukupna prodaja dostigla 22,65 miliona vozila. Ipak, mnogi ljubitelji automobila i dalje joj osporavaju ovu titulu, uz argument da se automobil toliko promijenio za ovih 11 generacija i 50 godina da to više i nije isti model, uprkos tome što nosi isto ime.

Poređenja radi, originalna Volkswagenova “buba” (Beetle), drugi najprodavaniji model u istoriji i prvi automobil koji je došao do broja od 20 miliona prodatih primjeraka, ostao je umnogome neizmijenjen tokom više od šest decenija proizvodnje. Stoga su mnogi skloni da tvrde kako je “bubinu” karoseriju iz 1936. moguće montirati na šasiju posljednje verzije ovog automobila iz 2003. godine, i obrnuto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *