25 najvećih biznis neuspjeha u istoriji – II dio

Dodajte komentar

Na greškama se uči, zar ne? Možda zvuči kao otrcana fraza, ali zaista je tako. Kako ne biste morali baš sve da učite na sopstvenim greškama, nastavljamo sa listom od 25 najvećih biznih neuspjeha u istoriji.

Nakon prvih osam, sada donosimo još toliko priča o poslovima i idejama koje su koštale pravo malo bogatstvo, a sada se nalaze u istoriji loših biznih poduhvata.

17. Woolworth’s

Britanci su bili veoma vezani za takozvane „Woolies” objekte, pa im je prilično teško palo kada se 807 ovih prodavnica hrane i kućnih potrepština zatvorilo, nakon skoro 100 godina poslovanja. Woolworth’s je dugo bio najveći prodavac u muzičkoj industriji u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka. Igrao je ulogu u proslavljanju Bitlsa i Madone, ali ništa od toga nije pomoglo kada je došlo vrijeme da se biznis privede neslavnom kraju.

16. Premier cigarete bez dima

Cigareta bez dima dugo je predstavljala sveti gral duvanske industrije, još otkad je Regan ležerno zapalio Chesterfield na nacionalnoj televiziji. U nastojanjima da umanji štetne efekte koje uvlačenje duvanskog dima u pluća ima, RJ Reynolds je lansirao Premier cigaretu, „sistem unosa nikotina u organizam bez dima, uz osjećaj vrhunskog užitka”. Barem su ga oni tako opisivali 1988. godine, ali proizvod nije zaživio među svojom ciljnom grupom. Ne samo da su ove cigarete bile skupe i imale ukus uglja, već su ih korisnici droga koristili kako bi unosili supstance koje nisu bile duvan. Cijena ovog promašaja bila je astronomska – iznosila je milijardu dolara.

15. Bre-X Minerals

Bre-X Minerals je 1995. godine bila mala rudarska kompanije iz Kalgarija vrijednosti manje od milion dolara, kada je objavila da je pronašla nalazišta zlata u Busangu u Indoneziji. Njihove dionice su, kao rezultat pronalaska zlatnog rudnika, kolosalno porasle. Posle serije događaja, među kojima je ispadanje jednog čovjeka iz helikoptera, nakon čega su ga pojeli tigrovi, ubrzo je cijela stvar raskrinkana kao prevara. Tada je otkriveno da je ova kompanija lažirala rezultate pronalaska zlata, te da je prosipala uzorke zlata po nalazištu kako bi izgledalo da zlata ima. U narednih nekoliko nedjelja prestala je da postoji, nakon što su ih svi investitori napustili, te su se našli u istoriji najvećih biznis neuspjeha i prevara.

14. IndyMac

Jula 2011. godine nadležne institucije u Americi stavile su katanac na sedmog najvećeg zajmodavca u ovoj zemlji, što je u mnogima izazvalo radoznalost, ali i prvi realan uvid u finansijsku krizu koja se na svijet obrušila 2008. IndyMac je osnovan 1995. godine kao Countrywide Mortgage Investment. Njegova svrha bila je da se, u interesu federalnih kreditnih i hipotekarnih asocijacija, pobrine da vrednosti kredita ne rastu drastično. U vrijeme sloma, ova kompanija držala je oko 30 milijardi dolara u aktivi, što ju je svrstalo u četvrti najveći bankarski peh u istoriji.

13. Edison Records

Biti prvi uvjek sa sobom nosi izvjesne teškoće. Tako je Tomas Edison osnovao prvu kompaniju za reprodukciju zvuka i pride izumio fonograf, prvi uređaj za snimanje i puštanje zvuka, davne 1877. To je doživjelo veliko interesovanje u muzičkoj industriji, a isti uređaj korišćen je i kao prvi diktafon u poslovnom svijetu. Prvi svjetski rat doveo je do nestašice materijala koji je Edison koristio za pravljenje voska po tajnom receptu, koji je koristio u proizvodnji. Vrijednosti dionica ove kompanije su se strmoglavile, a konkurencija je iskoristila priliku da lansira gramofone sa iglama (što je takođe izum nastao u Edison Labsu). Tako je Edison Records kompanija izgubila ne samo kupce, već i kredibilitet i 1929. godine stavila je katanac na svoje poslovanje.

12. Tucker Automobiles

Ambiciozna kompanija za proizvodnju automobila koju je osnovao Preston Taker poslovala je samo godinu dana (od 1947. do 1948). Za to vrijeme, napravili su 51 vozilo, ali njihova priča i dalje je živa, kroz muzeje, automobilske klubove, filmove, pa čak i video igru u kojoj svi voze Tucker. U čemu je problem? Tucker je svojim kupcima nudio opciju da kupe opremu i detalje u maniru automobila koji su poručili i prije nego što bi automobil bio napravljen. Ovaj potez donio im je ništa drugo do inspekcijski nadzor i optužbe za prevaru, a priča je uskoro dobila neslavan kraj. Ipak, od 51 napravljenog Tucker automobila, danas postoji 47, što samo govori o tome koliki potencijal je imala ova kompanija.

11. Sharper Image

Sharper Image kompanija osnovana je 1977. godine, a bavila se kataloškom prodajom ručnih satova za džogiranje, a zatim je prerasla u high-end prodavnicu potrošačke elektronike. Potom su se proširili i na prodaju Oreck usisivača i Ionic Breeze prečišćavača vazduha. Samo, nevolja je bila u tome što ovaj prečišćavač nije radio ono što je ova kompanija tvrdila da je njegova svrha. Nakon što su izgubili tužbu protiv Consumer Reportsa zbog negativne kritike, kompanija koja je testirala njihove proizvode objavila je da Ionic Breeze zapravo otpušta određene nivoe ozona. Prodavnica je zatvorena 2008. godine, zato što je njene kupce primorala da kupuju precijenjene uređaje.

10. Washington Mutual banka

Washington Mutual Bank ili, skraćeno, WaMu bila je najveće američko udruženje za štednju i kredite; tačnije, šesta najveća banka u SAD i… najveći bankarski neuspjeh u istoriji. Nakon deset dana intenzivnog povlačenja novca od strane njenih klijenata krajem septembra 2008. godine, ukupan gubitak iznosio je 16 milijardi dolara, odnosno 10 odsto depozita. FDIC (Federalna korporacija za osiguranje depozita) joj je odmah potom oduzela sva sredstva, a JPMorgan Chase je kupio njene poslovnice narednog dana doslovce za sitniš. Ova holding kompanija trenutno se nalazi u okviru takozvanog Poglavlja 11 – zaštiti od kreditora tokom ograničenog vremenskog perioda tokom kog mora da reorganizuje svoje poslovanje.

Nastaviće se…

Izvor: MojaFirma

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *