Slovenija tužila Hrvatsku zbog Ljubljanske banke

Dodajte komentar

Slovenija je pokrenula tužbu protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava. Slovenija traži najmanje 360 miliona eura odštete po osnovu potraživanja Ljubljanske banke u Zagrebu od hrvatskih kompanija, izjavio je slovenački ministar pravde Goran Klemenčić.

Slovenija se poziva na višestruka kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja su, kako tvrdi, proizašla iz nemogućnosti Ljubljanske banke da naplati dugovanja od hrvatskih kompanija, prenosi slovenačka agencija STA.

Hrvatsko pravosuđe i izvršna vlast su, kako tvrdi slovenačka vlada, ignorisale zahtjeve vlasti u Ljubljani i onemogućile su Ljubljansku banku u naplati dugova.

Slovenija se ovaj put poziva na 26 tužbi od ukupno podnijetih 81, koliko je Ljubljanska banka podigla protiv hrvatskih kompanija u 90-im godinama prošlog vijeka.

Ljubljanska banka je bila predmet arbitražnih odluka hrvatskih pravosudnih i administrativnih vlasti, koje su spriječile njeno poslovanje u Hrvatskoj i sistemski produžile trajanje sudskih sporova“, navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

Zagrebački ogranak Ljubljanske banke je u centru spora između Hrvatske i Slovenije otkako su obije zemlje stekle nezavisnost, prije svega zbog duga banke prema hrvatskim štedišama, navodi slovenačka novinska agencija.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske saopštilo je da nije dobilo slovenačku tužbu. Kako su naveli, iz slovenačke štampe su saznali da je Slovenija u četvrtak podnijela međudržavnu tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu.

Pravila ECHR nalažu da tužbu prvo treba proslijediti Hrvatskoj da bismo imali mogućnost da pogledamo o čemu je riječ i da bismo pravilno odgovorili, kazali su u sjedištu hrvatske diplomatije.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač je u četvrtak rekao da ni sud u Strazburu još nije primio slovenačku tužbu.

Kovač nije odgovorio na pitanje kako teku razgovori između Zagreba i Ljubljane u sporu o prenesenoj deviznoj štednji hrvatskih štediša bivše Zagrebačke podružnice Ljubljanske banke.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *