Trgovina iz fotelje: Kako ne biti prevaren na internetu? (VIDEO)

Dodajte komentar

Ako nešto zvuči predobro, odnosno prejeftino da bi bilo istinito – onda je vjerojatno upravo to, jeftina kopija čiju su kupovinu preko interneta skupo platili brojni kupci

Internet pruža bezbroj mogućnosti, a upravo to koriste razni trgovci koji mame ljude znatno jeftinijim i navodno kvalitetnim replikama raznih predmeta, ali mnogi od njih na bolan način nauče lekciju “ne vjeruj svemu što ti kažu dok ti nešto prodaju”.

Upravo zato što je internet šoping tako lagan i omogućuje kupovinu iz soptvene fotelje, danas ga ljudi sve više koriste.

Osim kupovine od poznatih i preporučenih prodavaca, važno je i pridžavati se pravila o zaštiti ličnih podataka koji mogu olako biti zloupotrebljeni. Varalice imaju puno načina da dođu do vas i uvjere vas da imaju upravo ono što vama treba, koristeći se pritom modernim tehnologijama.

U vrijeme ekonomskih kriza posebno su česte prevare i oglašavanja za brzu i laku zaradu putem interneta. Važno je biti razuman i ne dopustiti da vas takvi oglasi obmanu, jer se realno gotovo nitko nije obogatio na taj način – osim varalica koji zarađuju na naivcima.

Osim što možete ostati bez novca, budite posebno pažljivi i kome dajete svoje lične podatke jer ostati možete i bez ličnog identiteta. Krađom identiteta mogu doći do vaše mejl adrese ili podataka sa vašeg bankarskog računa. Krađom identiteta mogu u vaše ime kupovati stvari, podizati pozajmice ili koristiti novac sa vašeg računa.

Korištenje kartica kod kupovine

Kreditne kartice u većini slučajeva nemaju limit pa uvjek postoji rizik da neko dodatno tereti vašu karticu. S druge strane debitne kartice (uglavnom kartice računa u banci) omogućuju potrošnju onog iznosa koji imate na računu i s njima imate puno bolju kontrolu troškova jer odmah vidite iznos koji ste potrošili (ne morate čekati obračun drugog dana i sl, kao kod nekih kreditnih kartica).

Uopšteno kod korištenja kartica, bilo kreditnih ili debitnih, pazite na broj kartice (onaj dugački broj na kartici, 16 znakova) i kontrolni broj (na poleđini kartice, 3 poslednje cifre). Te brojeve nemojte slati nikome mejlom, telefonom ili zapisivati. Oni su vaši tajni lični brojevi, isto kao i PIN broj, zato oprezno s njima.

Može vas prevariti i poštarina

Kod kupovine proizvoda na internetu mnogi zanemare trošak poštarine, a upravo taj trošak može biti najveći (čak i veći od cijene samog proizvoda) kada se proizvod dostavlja u naše krajeve. Zato je dobro (kad je moguće) kupiti proizvode sa besplatnom dostavom (free shipping), a u protivnom paziti da se radi o razumnim iznosima i da trošak poštarine ne premašuje vrijednost proizvoda (osim ako se radi o specifičnim proizvodima).

Što se tiče nezadovoljstva izgledom proizvoda koji niste mogli uočiti na internetu, konkretnog savjeta nema osim onog da važnije predmete ipak pogledate uživo i isprobate prije nego za njih izdvojite novac.

Pogledajte video sa najsmiješnijim prevarama kod kupovine na internetu:

https://youtu.be/EUrHg5hTpPw

Newsweek

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *