Pregled štampe za 14 septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Danas potpisivanje ugovora

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predstavnici kompanije Eni i Novatek, Andrei Popov i Vito Russo potpisaće danas u Vili Gorica Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

Zaprijetili arbitražom zbog miliona koje gube

Austrijska Addiko banka, bivša Hypo Alpe Adria, zaprijetila je juče da će pokrenuti međunarodnu arbitražu protiv države crne Gore, ukoliko usvojene izmjene i dopune zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (cHF) u eure stupe na snagu.

Dan

DPS daje Luku Kotor posle izbora

Predsjednik opštinskog odbora SDP-a iz Kotora Branko Nedović upozorava da će DPS predati Luku Kotor nekom tajkunu da njome upravlja 99 godina. Iz DPS-a u poslednje vrijeme ponavljaju: “Nećemo prodati Luku Kotor. Neće je prodati, nego predati. Nije šija nego vrat. Ne mogu je prodati jer su protiv toga građani Kotora, a čak ni neki odbornici DPS-a neće podržati taj naum rekao je Nedović u saopštenju.

Izgradnja digitalnih preduzeća

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije objavilo je program Festivala informatičkih dostignuća Infofest 2016. Festival će biti otvoren 25. septembra u 20 sati, na platou budvanskog hotela Avala.

Privreda na izdisaju, Kavarić zadovoljan

Uprkos evidentnim problemima u funkcinisanju privrede Nikšića, ministar ekonomije Vladimir Kavarić nakon jučerašnje radne posjete toj opštini, istakao je da će grad pod Trebjesom ubrzo vratiti epitet industrijskog centra. Kavarić je sa saradnicima održao sastanak sa predsjednikom opštine Nikšić Veselinom Grbovićem i nekoliko privatnih preduzetnika nakon čega je obišao Metalac i bivšu Željezaru, odnosno Toščelik Nikšić.

Vijesti

Skupština bira: Džigi ili država

Skupština će sjutra na vanrednom zasjedanju odlučivati o izmjenama Zakona o igrama na sreću, koje je predložila opozicija u cilju uvođenja reda u ovoj oblasti i povećanja državnih prihoda.

Ako se širi spisak, dodati i više novca

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović pozvao je Vladu da sprovede važeći Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a ili da sazove vanrednu sjednicu Skupštine, predloži izmjene za radnike koji njim nijesu obuhvaćeni i doplati nedostajuće iznose. On je naveo i da se ne dira u već ozakonjenja prava i brojke za 414 bivših radnika KAP-a.

Tužiće državu, traže odštetu

Austrijska Adiko banka najavila je da će protiv države Crne Gore pokrenuti međunarodnu arbitražu i tražiti odštetu ako nedavno usvojeni zakon o konverziji kredita u švjacarskim francima u eure stupi na snagu.

Pobjeda

Ni traga od jugoslovenskog lovćena

Tržišna inspekcija nije, krajem prošlog i početkom ovog mjeseca, ni u jednom maloprodajnom objektu u podgoričkom naselju Zabjelo pronašla cigarete marke ,,lovćen sa akciznom markicom Savezne Republike Jugoslavije, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

U četvrtak blokada raskrsnice prema Nikšiću

Penzioneri Kombinata aluminijuma, koji traže isplatu otpremnina, blokirali su juče u 11 sati kružni tok u podgoričkom naselju Zabjelo. Policija je, pola sata nakon početka blokade kružnog toka na Zabjelu, uspjela da normalizuje saobraćaj, tako što je bivše radnike KAP-a sklonila sa ulice na trotoar. Policija je, bez korišćenja sile, uspjela da skloni radnike sa pješačkog prelaza i oni su se do 12 sati nalazili na trotoaru oko kružnog toka.

EPCG: Prosječan račun 35,74 eura

Prosječan avgustovski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 35,74 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *