Novi pokušaj za “spas EU”: Usvojena Atinska deklaracija

Dodajte komentar

Šefovi država i vlada sedam mediteranskih država članica EU usvojili su Atinsku deklaraciju poslije sastanka u grčkoj prijestonici.

Oni su istakli posvećenost evropskom jedinstvu i uvjerenje da predstojeći samit EU u Bratislavi treba da postavi političke temelje za novu viziju Evrope, javlja ANA.

Lideri Kipra, Francuske, Grčke, Italije, Malte, Portugalije i Španije ocijenili su u tekstu Deklaracije da je EU potreban novi podsticaj kako bi odgovorila na zajedničke izazove sa kojima se države članice suočavaju, uz jačanje vrijednosti slobode, demokratije i vladavine prava, kao i tolerancije i solidarnosti.

Vizija Evrope mora da bude zasnovana na konkretnim mjerama koje će doprinijeti bezbjednosti evropskih građana i poboljšati im živote, učvrstiti globalnu i regionalnu ulogu Evrope, unaprijediti rad evropskih institucija i obezbijediti njihovu demokratsku odgovornost“, stoji u tekstu.

Evropski projekt se mora graditi na perspektivi za Mediteran kao za region mira, stabilnosti i prosperiteta, poručuje se u Deklaraciji.

Lideri mediteranskih zemalja članica EU predlažu, kao konkretne mjere, obezbjeđivanje unutrašnje i spoljne bezbjednosti Evrope, jačanje saradnje u regionu Mediterana i sa afričkim zemljama, podsticanje privrednog rasta i investiranja u Evropi, jačanje programa za mlade i pružanje odgovora na izazov migracija.

Italijanski premijer Mateo Renci poručio je, posle samita u Atini, da je potrebna “drugačija Evropa”, prenosi grčka agencija.

Govorimo o moralu, o našoj budućnosti zasnovanoj na velikim idejama, a ne samo o birokratiji i nacionalizmu“, rekao je Renci na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kolegama u Atini.

Prema Rencijevim riječima, Atinska deklaracija je veoma važna, jer predstavlja “dodatu vrijednost” opisu Evrope koja se razlikuje od dosadašnje.

Buduća Evropa treba da bude zasnovana na dubljim vrijednostima – to treba da bude “socijalna Evropa ideja i lepote”, zaključio je italijanski premijer, nazvavši Evropu “mekom silom” kojoj treba dati istinski identitet.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *