Evropa zaprijetila: Apple je tek početak

Dodajte komentar

Evropska komisija će pojačati kampanju protiv izbjegavanja poreza i predložiče jedinstvenu poresku osnovicu za multinacionalne kompanije koje posluju u EU.

To je izjavio komesar za ekonomske poslove EU Pjer Moskovisi.

Ja ću u ovom polugodištu ponovo pokrenuti plan o Jedinstvenoj konsolidovanoj korporativnoj poreskoj osnovici“, rekao je Moskovisi novinarima po dolasku na neformalni sastanak ministara finansija EU u Bratislavi, na čijem su dnevnom redu poreska pitanja, prenosi agencija Rojters.

Predlog će, kako dodaje britanska agencija pozivajući se na dokumenta EU, biti na dnevnom redu Evropske komisije na sjednici 9. novembra.

EK već neko vrijeme nastoji da pooštri svoj stav u ovom segmentu, dijelom kako bi spriječila opasnost da euroskeptici pokrenu raspad EU ukoliko Brisel ne pokaže glasačima, čija je vjera u Uniju uzdrmana, da može da zaštiti njihove interese.

Nedavni šokantan zahtjev Brisela da tehnološki gigant Apple plati više milijardi eura na ime retroaktivnog poreza, dio je trenda pooštravanja poreske politike, navodi britanska agencija.

U 28 zemalja EU primjenjuje se široka lepeza poreskih izuzeća i olakšica za preduzeća, što korporacijama koje posluju u više od jedne zemlje otežava izračunavanje poreske osnovice, odnosno iznosa neto dobiti koji podleže oporezivanju.

Složen poreski sistem 28-članog bloka omogućava kompanijama sa većim računovodstvenim odjeljenjima da iskorišćavaju razlike između zemalja i smanjuju svoj završni račun.

Kako bi “zatvorili ovu rupu”, Komisija će predložiti u narednim nedjeljama jedan sistem poreskih odbitaka, na primjer za plate i ostale troškove, za svih 28 zemalja. Države će zadržati nadležnost da odlučuju o visini poreskih stopa.

Mjere za smanjenje preterane upotrebe različitih poreskih propisa su zajednička politika za koju se mi u Evropi energično zalažemo“, rekao je njemački ministar finansija Volfgang Šojble.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *