Najveća neto plata u Crnoj Gori 206.138 eura

Dodajte komentar

Da su pojedine kompanije koje posluju u Crnoj Gori široke ruke i pored ekonomske krize, pokazuju novi podaci Poreske uprave o visini bruto zarada obračunatih od januara do juna ove godine.

Najveća obračunata mjesečna zarada sa porezima i doprinosima (bruto), prema zvaničnim podacima Poreske uprave dostavljenim Dnevnim novinama, iznosila je nestvarnih 307.670 eura.

Prijavljena primanja

Ukoliko bruto zaradu od 307.670 eura pretvorimo u neto (zarada umanjena za doprinose), dolazimo do podatka da je neko u Crnoj Gori za mjesec uspio da zaradi 206.138 eura. Kako je u Poreskoj upravi objašnjeno Dnevnim novinama, pomenuta zarada je isplaćena u sektoru “Razrada građevinskih projekata”

Ako ovu neto zaradu podijelimo sa prosječnom platom koja, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, iznosi 500 eura, dolazimo do informacije da je jedna osoba uspjela za mjesec dana da zaradi čak 412 prosječnih plata. Čudno ali istinito, skoro 35 godina trebalo bi radniku sa prosječnom platom da zaradi 206.138 eura.

Na drugom mjestu po visini prijavljenih primanja je takođe osoba iz sektora “Razrada građevinskih projekata” koja je za mjesec prijavila primanja (bruto) od 52.756 eura.

Sa mjesečnom zaradom (sa porezima i doprinosima) od 46.476 eura, neko iz sektora “Neživotnog osiguranja”, nalazi se na trećem mjestu po visini mjesečne zarade obračunate u jednom mjesecu u prvih šest mjeseci 2016. godine.

U sektoru “Prerada mlijeka i proizvodnja sireva” jedan zaposleni je uspio da zaradi 40.967 eura, tj. 27.447 eura bez poreza i doprinosa.

Na petom mjestu je osoba iz sektora “Trgovina na veliko kompjuterima, kompjuterskom opremom i softverom koja je za 30 dana zaradila 40.812 eura (27.344 neto).

Najveća zarada u 2015.

Shodno zakonskoj regulativi za javnost će ostati nepoznanica koje osobe imaju ovako visoka primanja i da li su ih zaslužila.

Kao što je javnost već ranije upoznata, navedeni iznosi isplaćeni su samo u jednom mjesecu, te se ne može zaključiti da se radi redovnom mjesečnom primanju zaposlenih, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako su isti unijet u IOPPD obrazac pod šifrom 1-zarade, pa se kao takvi i vodi u sistemu Poreske uprave“, kazali su Poreskoj upravi.

Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava najveća bruto zarada obračunata za neki od 12 mjeseci 2015. godine iznosila je: 309.425 eura, a isplaćena je zaposlenom u sektoru hotela i hotelskog smještaja.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *