Pregled štampe za 24. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Banke odobrile zajmove od 2,37 milijardi

Banke su na kraju maja odobrile kredite od ukupno 2.37 milijardi eura, 1,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima Centralne banke, u maju je u odnosu na april, odobreno 0,5 odsto više kredita.

Na tržište opet sa svojim brendom

Od 1. septembra nikšićki Javorak MB preuzeće upravljanje nad svim pogonima koji su bili izdati u zakup, osim nad pogonom ploče. Direktor firme Dragan Nenezić za Vijesti je kazao da će se ponovo na tržištu naći namještaj pod imenom tog preduzeća i u toku su pregovori sa par kupaca.

Recept štednje koji vodi u recesiju

Javni dug i budžetski deficit se bolje rješavaju privrednom inicijativnošču, nego ortodoksnim receptima štednje koja vodi u recesiju, ocijenila je ekonomska i finansijska analitičarka Mila Kasalica.

Ona smatra da su predlozi za sanaciju duga i deficita koji su pripremljeni na kraju mandata ranijeg ministra finansija Radoja Žugića zanimljivo štivo za medije, ali nijesu ozbiljni tekst za sanacioni program.

Nagomilani gubitak preko 10 miliona eura

Crnogorska plovidba u prvoj polovini godine zabilježila je dobit od 554.172 eura, dok je u istom periodu prošle godine imala gubitak od preko pet miliona eura.

Poslovni prihodi kompanije su, prema podacima iz izvještaja o poslovanju koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), na kraju juna iznosili 2.193.667 eura i bili su dva puta manji nego u uporednom periodu.

Dnevne novine

Stanje u turizmu nije u skladu sa strategijom

Sadašnje stanje na turističkom tržištu nije u skladu sa strategijom u toj oblasti, zbog čega je potrebno donijeti sanacione mjere i liječiti posljedice, smatra dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković.

Nacionalni parkovi još godinu gazduju solanom

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) produžilo je ugovor o zakupu Solane bajo Sekulić na još godinu, tokom koje će pokušati da obnovi proizvodnju soli u ulcinjskoj kompaniji.

Vijest o produženju zakupa juče je saopštila državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović, navodeći da je taj resor prethodno dao saglasnost za to.

Za godinu i po biće uloženo 100 miliona eura

U narednih 18 mjeseci očekujemo da u turistički kompleks Luštica Bay uložimo dodatnih 100 miliona, čime će ukupna investicija preći 180 miliona, ili više od 15 odsto od ukupne vrijednosti projekta koja je procijenjena na 1,1 milijardu eura, kazala je za portal Analitika marketing savjetnica kompanije Luštica Development Nevin Kautri.

Bez rudnika TE nema perspektivu

Vlada je definisala izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja svim svojim strateškim dokumentima, između ostalog, jer taj projekat obezbjeđuje dugoročnu perspektivu Rudniku uglja i omogućava mu funkcionalnost, odnosno radna mjesta zaposlenima do 2060. godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Dan

Preko 41,6 miliona duguje 11 preduzeća

Državna preduzeća nijesu primjer fiskalne odgovornosti, imajući u vidu da su među najvećim poreskim dužnicima i da državi duguju 41,6 miliona eura po osnovu poreza na nepokretnosti, na dobit, akcize, koncesije, ali i poreza i doprinosa uz i na lična primanja.

Nakon izbora udar na standard građana

Sanacioni plan javnog duga koji je uradio bivši ministar finansija Radoje Žugić, pokazuje prave namjere DPS-a da nakon izbora izvrši udar na standard socijalno osjetljivih kategorija, kao što su penzioneri i majke sa troje i više djece, saopštio je funkcioner SDP-a Ivan Vujović.

Crna Gora upetostručila dugovanja

Crna Gora je raspadom SFRJ naslijedila najmanji iznos duga u odnosu na ostale članice bivše Jugoslavije i radilo se o svega 600 miliona dolara, odnosno oko 530 miliona eura. Taj dug je u odnosu na kraj 1991. godine, odnosno za period od 25 godina uvećan za oko dvije milijarde eura, a prema poslednjim podacima Ministarstva finansija, na kraju juna, ukupan državni dug, sa depozitima, iznosio je 2,305 milijardi eura, ili 60,60 odsto BDP-a.

Pobjeda

Dug 3.870 eura po stanovniku

Banke su na kraju maja odobrile kredite od ukupno 2,37 milijardi eura, 0,5 odsto više nego u aprilu. To bi značilo daje svaki građanin zadužen 3.870 eura.

Solanom još godinu upravljaju NPCG

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore produžili su ugovor o zakupu Solane ,,Bajo Sekulić na još godinu, saopštila je državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović. Konkurs za iznajmljivanje Solane raspisalaje stečajna uprava početkomjula ove godine.

Uskoro tri savjetovališta za zaštitu potrošača

U Crnoj Gori uskoro bi trebalo da budu otvorena tri savjetovališta za zaštitu potrošača u Podgorici i pojedno za sjeverni i južni region, najavili su iz Ministasrtva ekonomije.

Rade Ratković: I ova sezona počela kasno

Turistička sezona je i ove godine počela relativno kasno, polovinom jula, a špic je negdje do kraja avgusta, upozorio je dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković. On je ocijenio da trenutno stanje na turističkom tržištu nije u skladu sa strategijom u toj oblasti, zbog čega je potrebno donijeti sanacione mjere i liječiti posljedice.

Udar na standard majki i penzionera

Sanacioni planjavnog duga bivšegministra finansija Radoja Žugića pokazuje prave namjere DPS -a da nakon izbora izvrši udar na standard socijalno osjetljivih kategorija, smatraju u SDP-u.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *