Posljednja prijateljska ponuda Bayera za Monsanto

Dodajte komentar

Njemački hemijski gigant Bayer mogao bi da dostavi neprijateljsku ponudu za preuzimanje američke kompanije u agrobiznisu, Monsanta, ukoliko njegova posljednja prijateljska ponuda bude odbijena.

Bayer je spreman da se direktno obrati dioničarima kako bi osigurao postizanje dogovora ukoliko rukovodstvo Monsanta bude insistiralo na cijeni koju Nijemci doživljavaju kao isuviše rizičnu.

U narednim nedjeljama, izvršni direktor Bayera Verner Bauman će donijeti odluku o tome da li je prijateljsko spajanje još uvijek moguće ili će Bayer morati da izabere alternativni put, prenosi njemačka štampa.

Monsanto je već odbio dvije ponude njemačke kompanije za preuzimanje, nazivajući poboljšanu ponudu iz jula, u okviru koje je ponuđeno 125 dolara po dionici, finansijski neadekvatnom, ali je takođe ostavio otvorena vrata za dalje pregovore.

Spajanje dvije kompanije bi, prema mišljenju direktora Bayera, omogućilo kreiranje dominantne agrohemijske kompanije u svijetu, sa prihodima u visini do 22 milijarde dolara.

Posljednjom ponudom za preuzimanje, Bayer je vrijednost Monsanta procijenio na oko 64 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *