Google potajno radi na novom projektu: Razvijaju novi operativni sistem

Dodajte komentar

Google radi na novom open source operativnom sistemu, a prema onome što o njemu piše na GitHubu, njegov radni naziv je, zasad, Fuchsia.

U Googleu su prilično tajnoviti, no već su krenula nagađanja da bi novi OS mogao biti namijenjen njihovim Internet of Things uređajima, dok neki idu toliko daleko da tvrde kako je riječ o platformi koja će zamijeniti Android i Chrome OS.

Naime, operativni sistem nema nikakve veze s Androidom, OS-om na kojem trenutno radi nekoliko milijardi pametnih telefona, niti je izgrađen na Linux kernelu. Iz Googlea zasad nema nikakve službene najave, a prema svemu sudeći, čitav projekt novog sistema je u ranim fazama razvoja.

Spekulacije u namjeni novog OS-a

Na ključno pitanje čemu će Fuchsia služiti još nema odgovora, no kako to uglavnom biva, već su se pojavile različite spekulacije. Na tech blogu Android Police, koji je među prvima izvjestio o novom OS-u, nagađa se da je riječ o operativnom sistemu koji će biti prikladniji za širu primjenu.

“Jezgro Linuxovog sistema  nije uvijek idealno rješenje, pogotovo kod ugrađenih uređaja u automobilima ili GPS uređajima. Potpuna desktop jezgra sistema poput Linuxovog mogu uticati na performanse i izazvati kojekakve probleme. Postoji masivni ekosistem operativnih sistema  za ugrađene uređaje i Google možda sada radi na svojem”

Capture

Iako postoji mogućnost da je Fuchsia samo “lakša” varijanta operativnog sistema, namijenjena ugradnji u uređaje poput Google Home ili Googleovog OnHub rutera, slično onome što je napravio Samsung s Tizen OS-om za svoje pametne satove; mnogi imaju drugačije ideje.

Fuchsia će raditi na gotovo svemu

Prema dostupnoj dokumentaciji koju je prekopao Android Police, baza Googleove Fuchsie je Magenta kernel, a trebala bi raditi gotovo na svemu, od PC-ja, tableta i mobilnih telefona do Internet of Things uređaja, ne treba isključiti niti neke druge mogućnosti.

Telegram

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *