Deficit u budžetu dostigao 87,6 miliona eura

Dodajte komentar

Deficit u budžetu u aprilu ove godine iznosio je 19 miliona eura, dok je za četiri mjeseca ove godine dostigao čak 87,6 miliona eura ili 2,3 odsto BDP-a, prema podacima koji su navedeni u Biltenu Centralne banke za maj.

Izvorni prihodi budžeta i državnih fondova u aprilu su, prema procjeni Ministarstva finansija, iznosili 114,1 milion eura ili tri odsto procijenjenog BDP-a, i bili su za 4,7 odsto niži u odnosu na plan, dok su u odnosu na april prošle godine zabilježili rast od 2,3 odsto.

Izdaci budžeta, umanjeni za otplatu dugova, u aprilu su iznosili 133,1 milion eura, ili 3,5 odsto BDP-a, što je za 36,9 odsto niže u odnosu na isti period prethodne godine, a za 7,8 odsto niže u odnosu na plan. Najveće izvršenje izdataka zabilježeno je kod izdataka za bruto zarade (34,6 miliona eura) i penzije (31,5 miliona eura), navedeno je u Biltenu CBCG.

U aprilu je, kako je navedeno, kapitalni budžet iznosio 3,7 miliona.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić kazao je da Crna Gora dugi niz godina ima probleme sa budžetskim deficitom i tim da se planovi i parametri, koji su definisani, ne ostvaruju.

Iz godine u godinu očekujemo neke posebne situacije iz naplate zaostalih poreskih dugova, bolju turističku sezonu, naplatu PDV-a, koja je na kraju, uvijek manja nego što se očekuje. Glavni problemi sa budžetskim deficitom su obaveze koje država ima prema penzionerima, kao i isplata zarada zaposlenima. Očito da država u tom dijelu nema balans niti pravi odgovor na tu situaciju. Državna administracija mora da se smanji, dok broj penzionera i isplate penzija ne mogu da budu konstantno iz budžeta, već ta sredstva moraju da se obezbijede od naplate doprinosa, rekao je on.

Lekić je istakao da, s obzirom da je ova godina izborna, imamo i novi Zakon o zaradama u javnom sektoru, kojim su drastično povećane plate funkcionerima.

Neke lokalne samouprave nijesu mogle da isprate taj zakon i sad kreću neki novi amandmani na taj zakon, kako bi se kompletna ta priča stavila u zakonske okvire. Očigledno ova Vlada mora da napravi otklon od starog načina finansiranja penzionera i državne administracije, jer budžetski deficit stalno raste, a kako su raspisani parlamentarni izbori, rebalans budžeta, praktično nećemo imati prije izglasavanja nove vlade. To znači da nova vlada, bez obzira ko će biti u njoj, kao prvi i osnovni zadatak ima da napravi rebalans budžeta za ovu godinu. Očigledno da, kad je budžet u pitanju, ova Vlada nije položila ispit, zbog čega je odavno potrebno da se pokrene pitanje odgovornosti za situacije koje su nastale, naveo je Lekić.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *