Neto dobit Erste banke u Srbiji skočila 51%

Dodajte komentar

Novosadska Erste banka ostvarila je u prvoj polovini 2016. godine neto dobit od 1,12 milijardi dinara (oko 9 miliona eura), što je za 51,5 odsto bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je danas i te banke.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani su u posmatranom periodu za 9,1 odsto u odnosu na kraj 2015, i iznose 36 milijardi dinara.

Depoziti stanovništva i mikro klijenata veći su za 6,7 procenata i dostigli su 46,6 milijardi dinara.

Krediti pravnim licima su povećani za 6,9 odsto na 53 milijarde dinara, dok su depoziti pravnih lica pali za 28,8 procenata na 18,9 milijardi dinara.

Dobit od kamata je prasla za 7,8 odsto u odnosu na isti lanjski period, i iznosi 2,8 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija smanjena za 19,8 procenata na 693,9 miliona dinara.

Bilansna suma banke je uvećana za 7,9 odsto, sa 117,5 milijardi na kraju 2015. godine na 126,8 milijardi dinara na kraju drugog kvartala ove godine.

Adekvatnost kapitala je iznad regulatorno propisanog minimuma Narodne banke Srbije i iznosi 17,4 odsto.

“Zadovoljni smo rastom plasmana i postignutim rezultatima u prvoj polovini godine. Povećanje kvaliteta kreditnog portfolija, jednim delom postignuto nedavnom prodajom nenaplativih potraživanja, omogućilo je manje potrebe za rezervisanjem sredstava i dodatno pozitivno uticalo na neto dobit banke”, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke Novi Sad.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *