Kina otvorila novi stakleni panoramski put (video)

Dodajte komentar

Stakleni putevi u živopisnim pejzažima su vrlo popularni u Kini, pa je na planini Tianmen otvoren novi dio koji prolazi nekoliko stotina metara iznad provalije.

Prvi posjetioci 100 metara dugim i 1,6 metara širokim staklenim panoramskim putem sa više krivina mogli su prohodati u ponedjeljak, a da ne bi oštetili staklo, morali su staviti zaštitne cipele.

Oni uplašeniji su se radije držali drvenog ruba pored litice, hrabriji su marširali po sredini stakla i čak na njega sjeli ili legli, jer takođe nudi izvrsnu priliku za selfieje nad moćnom dubinom.

Ovo je treća staklena znamenitost u provinciji Hunan. Stakleni most u kanjonu Džangdžjadžje, koji je 430 metara dug i 300 metara visok, postao je najveći i najduži stakleni most na svijetu.

Mnogo pažnje privukao je sigurnosni test, tokom kojeg su po staklenom dnu udarali macolama i gazili ga čak i automobilom da bi posjetiocima pokazali da je potpuno siguran.

Prošle jeseni posjetioce je pošteno uplašilo razbijeno staklo na 300-metarskom mostu u nacionalnom parku Šinudžaj. Odjednom je jako zatutnjalo, da bi se staklena ploča rasula u hiljade komada. Oštećeni dio mosta je bio dug nekoliko metara, i iako nadležni tvrde da, bez obzira na jeftino staklo, ne postoji opasnost za posjetioce, jer se dno sastoji od tri sloja stakla, vlasti su preventivno most zatvorile.

https://www.youtube.com/watch?v=YFiYNRDTj6E

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *