Google i Glaxo liječiće nas elektroimpulsima

Dodajte komentar

Britanska farmacuetska kompanija GlaxoSmithKline (GSK) i američki Alphabet u čijem je sastavu i Google osnovaće zajedničku kompaniju koja bi trebala da učestvuje u stvaranju budućnosti liječenja – istraživanju i razvoju bioelektroničkih lijekova.

Verily Life Sciences – donedavno Googleova podružnica za biomedicinska istraživanja – i najveći britanski farmaceut zajedno će u sljedećih sedam godina uložiti 715 miliona dolara u kompaniju Galvani Bioelectronics, objavile su u ponedjeljak dvije kompanije.

U prednosti nad drugima

Kako navodi Reuters, Galvani Bioelectronics bit će smješten u GSK-ovom istraživačkom centru Stevenage sjeverno od Londona dok će dio kompanije raditi i u San Franciscu. GSK će držati 55 posto udjela u Galvaniju, a Alphabet, odnosno Verily, 45 posto udjela. U početku će u kompaniji raditi svega 30 naučnika i inženjera. Analitičari podsjećaju da je GSK prvi puta svoje ambicije u području bioelektroničkih lijekova objavio još prije tri godine u časopisu Nature.

Na taj je način u prednosti pred ostalim velikim konkurentima iz branše u toj novoj vrsti lijekova čiji princip rada više liči scenariju za naučno-fantastični film. Naime, Galvani će razvijati minijaturne uređaje koji će moći da se implantirati u ljudsko tijelo, a zadatak im je da modifikuju električne impulse koji putuju nervnim sistemom. Cilj je izmijeniti nepravilne impulse koji se pojavljuju tijekom cijelog niza bolesti. U GSK-u vjeruju kako se neke hronične bolesti, poput dijabetesa, artritisa ili astme mogu liječiti upravo na taj način.

Ideja nije potpuno nova

Istraživanja su pokazala da ljudski nervni sistem šalje eletrične impulse kako bi spriječio upalne procese, a koji se sada uobičajeno liječe lijekovima temeljenima na hemijskim spojevima. Međutim, lijekovi ponekad ne uspijevaju da smire upale, pa su naučnici došli na ideju o mikro uređajima koji bi stimulirali električnim impulsima upravo dio tijela koji je zahvaćen upalom. No, sama ideja o električnom stimuliranju određenih dijelova tijela i nije u potpunosti nova, kao što se na prvi pogled čini.

Već duži niz godina u liječenju bolesti srca koristi se “pacemaker”, a odnedavno se slični uređaji koriste za stimulaciju mozga u liječenju Parkinsonove bolesti, težih depresija i neuroloških poremećaja. U tom kontekstu bioelektronički lijek bi, na primjeru liječenja dijabetesa, pomoću malenog impantata stimulirao proizvodnju insulina u ćelijama tijela ili bi pak korigirao mišićne neravnoteže u liječenju bolesti pluća.

Najvažnija kompanija

Saradnja s velikim farmaceutskim kompanijama nije novost za Alphabetov Verily. Ta kompanija već sarađuje sa švajcarskim Novartisom u razvoju pametnih kontaktnih sočiva koje mogu mjeriti glukozu u sklopu nadzora dijebetesa. S Biogenom sarađuje na projektu praćenja multipla skleroze putem senzora i alata za analizu podataka. Zajednička kompanija takođe nije novost za Verily jer su u januaru takođe osnovali takvu kompaniju s Johnson & Johnsonom zbog razvoja hirurških robota.

Verily je jedna od najvažnijih Alphabetovih kompanija kojoj je cilj da razvije softver i hardver za primjenu u medicini. Zajedno s kompanijom za pametne kućne uređaje Nest i pruzaocem usluga brzog interneta Fiber, Verily je Alphabetu u drugom tromjesečju donio približno 185 mjiliona dolara prihoda. GSK s druge strane traži nove izvore prihoda s obzirom da će se neki od njegovih najznačajnijih lijekova, poput lijeka za respiratorne bolesti Advair, uskoro početi proizvoditi kao generici.

Poslovni

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *