Crna Gora domaćin Međunarodne konferencije preduzetnica

Dodajte komentar

Crna Gora će sledeće godine biti domaćin pete po redu Međunarodne konferencije preduzetnica u okviru koje će se održati izbor za najbolje preduzeće koje podržava porodicu, saopšteno je iz Udruženja preduzetnica Crne Gore.

Međunarodni žiri Balkanskog takmičenja, za najbolje preduzeće koje podržava porodicu izabrao je crnogorsku kompaniju “Millennium Business Group” DOO Podgorica u kategoriji malih preduzeća, a u kategoriji velikih preduzeća prvo mjesto pripalo je kompaniji “Karmela 2000“ iz Bugarske koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda.

Ovogodišnja Međunarodna konferencija žena održana je u Makedoniji, u Đevđeliji, i okupila je predstavnice udruženja preduzetnica Jugoistočne Evrope, iz Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Moldavije i Srbije, kao i predstavnice najboljih preduzeća zemalja učesnica.

Međunarodnu konferenciju preduzetnica u Đevđelijiji organizovalo je Balkansko udruženja žena u zanatstvu, a u okviru ovog događaja održana je panel diskusija „Novi društveni izazovi pred srednjim staležom. Kako se menja naš svet?“  kao i „Preduzeća koja podržavaju porodicu-socijalna odgovornost i ekonomski uspjeh JIE 2016“

Dvodnevni skup je otvorila predsjednica Balkanskog udruženja žena u zanatstvu mr Edita Dautović, predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, i dr Evelina Parvanova, koordinatorka projekta podržanog od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju SR Njemačke, Anna Kirilova direktorka Balkanskog udruženja žena u zanatstvu.

O iskustvima i pristupu temi „Novi društveni izazovi pred srednjim staležom. Kako se menja naš svet?“ u Njemačkoj govorio je dr Martin Keydel, dugogodišnji saradnik i konsalting menadžer Zanatske komore Koblenca – Njemačka, a na temu: Promjene u našoj okolini – između tradiciji i migracije  prof. dr. Albena Georgieva iz Bugarske akademije nauka.

Prof. Marija Magdinčeva Sopova imala je svoje izlaganje na temu Razvoj i posticajne mere malih i srednjih preduzeća na primjerima Makedonije.

Održana je i Skupština regionalne organizacije, gdje je izabrana i nova predsjedavajuća zemlja u naredne dvije godine a to je Makedonija. Istaknut je veliki doprinos dosadašnje predsjednice Edite Dautović umrežavanju i aktivnostima žena preduzetnica na Balkanu. Nagalašeno je da je Dautović  pozitivan primjer uspješne liderke koja je dio ove reginalne mreže, kao i da je postavila visoko ljestivicu za novu predsjednicu iz Makedonije, Marijiu Gacevu  da održi dosadašnji nivo i kvalitet djelovanja organizacije.

Naglašeno je da za Balkansku organizaciju žena u zanatstvu težak put za dalje jer se projekat završava u aprilu 2017 godine, projekat podržan od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju SR Njemačke.

Tokom boravka u Đevđeliji, predsjednica crnogorskog Udruženja preduzetnica mr Edita Dautović, u cilju saradnje sa Udruženjem preduzetnica Bugarske, dogovorila je za kraj avgusta u Herceg Novom studijsku posjetu i dobre primjere prakse preduzeća u Crnoj Gori, a polovinom septembra u bugarskom gradu Burgasu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *