Otkriven plan: Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspio?

Dodajte komentar

Stižu prve reakcije nakon što je sinoć turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio vanredno stanje u tojoj zemlji, koje će trajati tri mjeseca.

10.36 Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspio?

Organizatori puča u Turskoj planirali su da optuže predsjednika, Redžepa Tajipa Erdogana, i njegove saradnike za podržavanje terorizma i pregovore s Radničkom partijom Kurdistana, javljaju tamošnji mediji, pozivajući se na dokumenta koje je otkrila policija, a prenosi “Raša tudej”.

Osim toga, otkriven je i zahtjev da se pokrene sudski postupak protiv turske vlade, koji je pronađen tokom pretresa kancelarije tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu, pritvorenog nakon neuspjelog državnog udara.

Da su pučisti uspjeli u namjeri svrgavanja Erdoganovog režima, bila bi pokrenuta istraga na temelju teze da su Erdogan i njegovi saradnici počinili krivično djelo pomaganja naoružane terorističke organizacije, tako što su ignorisali pripreme terorističkog napada, naveo je izvor iz turskog tužilaštva za agenciju Anadolija.

Prema zahtjevu, koji nije potpisan, ali je datiran na 2016. godinu, Erdogan i njegovi saradnici bili bi krivično gonjeni zbog “procesa rješavanja” kurdskog pitanja u zemlji koji traje decenijama.

U dokumentu koji je upućen kancelariji glavnog javnog tužioca u Inegolu u Bursi, optužuje se tursko rukovodstvo da podržava Radničku partiju Kurdistana PKK, koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Najteže su optuženi Erdogan, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, šef obavještajne službe Hakan Fidan, guverneri provincija, bivši premijer Ahmet Davutoglu i bivši zamenici, a terete se za sprovođenje mirovnih razgovora s vođstvom PKK-a od 2009. do 2015. godine.

10.28 Šimšek: Demokratija u Turskoj nikad jača

Turska demokratija je jača nego ikada poslije prošlonedjeljnog neuspjelog vojnog puča jer je ujedinio Turke širokog političkog spektra, izjavio je danas turski vicepremijer Mehmet Šimšek.

Atmosfera političkog kompromisa nikada nije bila jača“, istakao je Šimšek u intervjuu za stanicu NTV.

Šimšek je kazao da će tržišna ekonomija u Turskoj nastaviti da funkcioniše kao i ranije uprkos nedavnim političkim potresima i objavi tromjesečnog vanrednog stanja, prenio je Rojters.

8.58 Uhapšena i dvojica sudija Ustavnog suda

Dvojica sudija turskog Ustavnog suda uhapšena su juče, javila je privatna tv stanica NTV, čime se nastavljaju čistke u sudstvu, vojsci, prosveti i civilnim službama nakon neuspjelog puča. Kako javlja Rojters, do sada je oko 60.000 vojnika, policajaca, sudija, službenika i nastavnika suspendovano, uhapšeno ili su pod istragom.

Dvojica sudija Ustavnog suda su u grupi od 113 zvaničnika iz redova pravosuđa koji su danas uhapšeni, prenosi NTV.

8.54 Kurc: Turska da objasni veze Ankare sa protestima u Austriji

Austrija je pozvala na razgovor turskog ambasadora u Beču da objasni povezanost Ankare sa demonstracijama u Austriji u znak podrške predsjedniku Tuske Redžepu Tajipu Erdoganu, izjavio je danas šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

On je Radiju ORF rekao da će ambasadoru biti postavljeno pitanje da li su turski zvaničnici ohrabrili hiljade ljudi u Austriji da izađu na ulice proteklih dana u znak podrške Erdoganu poslije neuspjelog pokušaja puča, prenosi Rojters.

Želimo da razjasnimo… u kom pravcu će Turska krenuti“, rekao je Kurc u intervjuu koji je ORF danas emitovao.

Kao drugo, imamo dokaze da je poziv na demonstracije u korist Erdogana koje su održane u Beču upućen direktno iz Turske… a to je apsolutno neodrživo i želimo da uložimo protest zbog toga“, istakao je austrijski ministar spoljnih poslova.

8.36 Šta piše u turskom zakonu o vanrednom stanju?

Zakon o vanrednom stanju koji je u Turskoj na snazi od 1983, u izvjesnoj mjeri je zastario.

Zbog toga se ne može sa sigurnošću procijeniti kako će biti primijenjen sada.

Važna odredba tog zakona je što otvara put za vladavinu predsjedničkim dekretima.

Zakonom je predviđeno da se vanredno stanje proglašava u slučaju prirodnih katastrofa, epidemija, privrednih kriza i “u slučaju ozbiljnog remećenja javnog reda zbog, prvo: ozbiljnih nagovještaja nasilnih akcija čiji je cilj rušenje slobodnog demokratskog uređenja uspostavljenog Ustavom, ili temeljnih prava i sloboda, i, drugo: u slučaju nasilnih incidenata”.

Po tom zakonu, Ministarski savjet, uzimajući u obzir mišljenje Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na zasijedanju pod predsjedavanjem predsednika Republike proglašava vanredno stanje na dijelu teritorije ili u cijeloj zemlji za period ne duži od šest mjeseci.

Trajanje vanrednog stanja može da produži Skupština Turske, što je i činila od 1987, kada je vanredno stanglašeno na jugoistoku Turske, a to vanredno stanje je važilo do 2002. godine.

Po Zakonu o vanrednom stanju, mogu se ograničiti ili zabraniti saobraćaj, okupljanje, kretanje na nekim mjestima ili u neko vrijeme, može se narediti pretresanje lica, vozila i plenidba predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom, može se građanima narediti da stalno nose lične karte.

Može se zabraniti štampanje i distribucija novina, časopisa i drugog štampanog materijala, uvesti kontrola svih oblika štampanih i audio-vizulenih medija, kao i pozorišnih predstava i filmova koji se javno prikazuju.

Uvođenjem vanrednog stanja, po zakonu o tome, ukidaju se sva ustavna ograničenja izdavanja predsjedničkih dekreta.

Nadzor nad mjerama koje se sprovode tokom vanrednog stanja je u nadležnosti Kabineta premijera ili ministarstva koje premijer ovlasti za to, a osniva se i koordinaciono tijelo u kojem su nadležna ministarstva, prenio je Radio SKAI.

8.06 Štajnmajer: Turska što prije da ukine vanredno stanje

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozvao je Tursku da vanredno stanje, koje je uvela poslije propalog pokušaja puča, zadrži na snazi samo onoliko dugo koliko je to zaista potrebno i da tu mjeru okonča što prije, javio je jutros Rojters.

Štajnmajer je to saopštio kasno sinoć, kao odgovor na proglašenje vanrednog stanja, pozvavši tursku vladu da održi i vladavinu prava i princip srazmjernosti u svom odgovoru na pokušaj puča izveden u noći između petka i subote, javlja Rojters.

Proglašenje vanrednog stanja ponovo stavlja do znanja da pokušaj puča ima duboke posljedice po tursku politiku i društvo“, rekao je šef njemačke diplomatije.

On je dodao da Njemačka nastavlja da poziva Tursku na uzdržanost u svom odgovoru na propali državni udar.

Samo dokaziva umiješanost u nezakonita djela, a ne sumnjive političke tendencije, trebalo bi da budu okidač za vladinu akciju“, rekao je Štajnmajer, zaključivši da je takav pristup u interesu same Turske, jer bi se inače, upozorio je, ta zemlja raspala i oslabila kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *