Sumrak za duvanske kompanije: Prvi izgubljeni spor protiv jedne države

Dodajte komentar

Međunarodni arbitar naredio je u petak duvanskoj kompaniji Philip Morris da plati 7 miliona dolara odštete Urugvaju i sudske troškove nakon što je izgubio parnicu u kojoj je osporavo vladinu politiku protiv pušenja.

Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID) presudio je da proizvođač duvana sa sjedištem u Švajcarskoj nije dokazao da je Urugvaj prekršio bilateralni investicioni sporazum iz 1998. o odobravanju zabrane pušenja u zatvorenim prostorima, veći porez za cigarete i oznake upozorenja između 2005. i 2010. godine. Ovo je bilo prvi put da je duvanska kompanija tužila suverenu država pred međunarodnim forumom.

Mi smo dokazali pred ICSID-om da je naša zemlja, ne kršeći ugovore, ispunila svoju nepokolebljivu privrženost odbrani zdravlja svog naroda“, rekao je urugvajski predsjednik Tabare Vazquez.

U sprovođenju zakona, Vladini zvaničnici naredili su reviziju svake od 12 marki cigareta koje se prodaju u Urugvaju i zahtijevali od proizvođača da poveća veličinu zdravstvenih upozorenja na ambalaži cigareta za 80 posto. Rezultirajući troškovi prisilili su Philip Morris da povuče sedam od 12 vrsta cigareta koje je prodavao na urugvajskom tržištu.

Ali, u svoju odbranu, advokati Urugvaja naveli su naučnu studiju koja je pokazala korealaciju između pušenja i povećanja slučajeva raka u zemlji od 15 procenata, što ga čini “zaraznom hroničnom bolesti.”

Ovaj stav dijele i Svjetska zdravstvena organizacija i njena Okvirna konvencija o kontroli duvana, kao i Panamerička zdravstvena organizacija i međunarodne naučne i medicinske ustanove“, rekao je Vazquez.

Urugvajski zakonodavci odobrili su duvansko zakonodavstvo u Vasquezovom prvom mandatu.

Potpredsjednik Philip Morris Marc Firestone rekao je nakon presude da je kompanija namjeravala da se sastane sa urugvajskim vlastima radi razmatranja kontrole duvana u zemlji.

Nikada nismo pitani od vlasti Urugvaja da zaštitimo javno zdravlje i ovaj slučaj se nije bavio širokim pitanjem duvanske politike“, navodi Firestone u saopštenju.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *