Porasle cijene akcija u SAD i Londonu, počinje sezona objavljivanja poslovnih rezultata

Dodajte komentar

Cijene akcija na američkim berzama protekle su sedmice porasle, dok su evropske i azijske berze uglavnom zabilježile gubitke na nedeljnom nivou.

Na Wall Streetu je prošle sedmice indeks Dow Jones ojačao 1,1 posto, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, a Nasdaq indeks 1,9 posto.

Rastu cijena akcija na američkim berzama najviše su doprinijeli neočekivano snažni podaci s američkog tržišta rada, što pokazuje da se rast privrede SAD ubrzao nakon usporavanja u prvom tromjesečju.

U junu je broj novih radnih mjesta u SAD-u porastao za 287.000, najviše u posljednjih osam mjeseci, dok su analitičari očekivali 175 hiljada.

Nakon što su slabi podaci za maj, kada je broj zaposlenih porastao za samo 11 hiljada, izazvali sumnje u oporavak najveće svjetske ekonomije, novi su podaci pokazali da se rast ipak ubrzao.

Zahvaljujući tome, u petak se u jednom trenutku S&P 500 indeks probio iznad rekordnog nivoa iz maja prošle godine, ali je trgovanje ipak završio jedan poen ispod rekorda.

Dio analitičara smatra da bi taj rekord mogao biti srušen naredne sedmice, ako sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija dobro započne.

Analitičari očekuju nastavak pada zarada kompanija na godišnjem nivou. Međutim, ako pad zarada bude manji nego što se očekuje i ako kompanije povećaju procjene poslovanja u narednom periodu, to bi moglo podstaći dalji rast cijena akcija.

Ako pad zarada bude manji nego u prvom tromjesečju i ako kompanije poboljšaju buduće procjene, S&P 500 će vjerovatno postići nove rekorde“, kaže Art Hogan, strateg u “Wunderlich Securities”.

Međutim, neki su analitičari oprezni zbog predstojeće sezone kvartalnih poslovnih izvještaja i poremećaja na finansijskim tržištima nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

Ostajem oprezan po pitanju razvoja situacije na tržištima u narednih nekoliko mjeseci. Prisutno je mnogo neizvjesnosti, a čini mi se da ulagači to trenutno ignorišu. Moje je mišljenje da bi u narednih nekoliko mjeseci previše toga moglo krenuti u pogrešnom smeru”, kaže Phil Orlando, strateg u “Federated Investors”.

Tim više što je, kako kaže, snažan rast zaposlenosti ponovo izazvao spekulacije o mogućem povećanju kamata američke centralne banke pred kraj godine, dok su dosad analitičari procjenjivali da će zbog poremećaja na tržištima nakon odluke o ‘Brexitu’ Fed odgoditi povećanje cijene novca do sljedeće godine.

Na većini evropskih berzi cijene akcija su, naprotiv, prošle nedelje pale. Izuzetak je londonski FTSE indeks koji je ojačao je 0,2 posto. Frankfurtski DAX pao je 1,5 posto, a pariški CAC 1,9 posto .
To je uglavnom posljedica nesigurnosti zbog odluke Britanaca o napuštanju Unije.

Preferiram američko tržište. Evropske su akcije posljednjih dana rasle, ali to i nije nekakav napredak, s obzirom na gubitke od odluke o ‘Brexitu’. Trenutno je previše nesigurnosti po pitanju kako će se razvijati situacija u Evropi“, kaže Andreas Clenow, direktor u “ACIES Asset Management”.

Cijene akcija pale su i na berzi u Tokiju. Nikkei indeks potonuo je 3,7 posto što je najviše posljedica jačanja jena jer se zbog toga smanjuje cjenovna konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda na inostranim tržištima.

Sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *