5 najboljih i 5 najgorih stvari u vezi sa poslom u Microsoftu

Dodajte komentar

Za sve kojima je san da rade u velikoj firmi, najbolja stvar je kada informacije o njoj dobijete iz prve ruke. Od kada je na čelo Microsofta stao novi izvršni direktor Satja Nadela (Satya Nadella), desilo se mnogo promjena, a sajt Inc.com pitao je zaposlene šta se promenilo.

Nadela je na čelo kompanije stigao 2014. godine, a već prve godine otpustio je oko 18.000. S druge strane, ukinuo je rivalstvo među zaposlenima, strogo nadgledanje posla i opsesivnu fokusiranost na Windows.
Nadela je dobio većinom pozitivne ocjene od svojih zaposlenih, a evo šta su rekli ostavljajući komentare na sajtovima Quora, Glassdoor.

5 najboljih stvari

5. Odlična plata i beneficije

Zaposleni u Microsoftu paket beneficija rangirali su sa 4.4 zvjezdice od mogućih 5. Njihova srednja plata u 2015. godini bila je 137.000 dolara.

4. Mogućnost rada u različitim oblastima

Microsoft nudi različite proizvode, razne usluge, i ne samo to – stalno ih poboljšava, ispituje, i smišlja nove. Zato svako može da pronađe posao u određenoj niši koja mu odgovara.

3. Uticaj

Zvuči kao kliše, ali dobijate šansu da radite na proizvodima koji koriste svi,“ napisao je jedan inženjer na sajtu Quora.

2. CEO Microsofta, Nadela

Zbog velikih promjena, neki zaposleni misle da Nadela vodi Majskrosft u dobrom pravcu.

1. Rad sa sjajnim ljudima

Kako je Nadela stao na čelo Microsofta, naglasak je na timskom radu i saradnji, a ne na takmičenju i grabljenju za slavom.
Microsoft cijeni svoje zaposlene. Kultura poslovanja se u proteklih nekoliko godina pomjerila sa individualnog takmičara sa super moćima ka tome da svi budu uspješni i da se cijeni timski rad, što smanjuje stres na poslu,“ napisao je jedan zaposleni.

5 nagorih stvari

5. Mnogo žargona i riječi vezanih za usku struku

Zaposleni u Microsoftu često pričaju svoj jezik. Naravno, svaka kompanija i struka ima svoj žargon, ali se u Microsoftu otišlo najdalje.
I sami zaposleni pitaju za brzo objašnjenje a onda još dodatno pretražuju na internetu da bi bili u toku.

4. Prekovremeni rad

Microsoft je oduvjek bio poznat po tome što zahtijeva od zaposlenih da puno rade. Zaposleni se žale na veliki pritisak tokom rada, na prioritete koji često dolaze u konflikt, itd. Zaposleni su Microsoftu dali 3.3 zvjezdice od mogućih 5 kada je u pitanju balans posao-život.

3. Stagnacija u karijeri

Iako postoje mnoge prilike kada radite u velikoj kompaniji, u Microsoftu te prilike mogu da budu prilično ograničene. Zaposleni kažu da se dešava da se „zaglave“ u nekom projektu koji nije baš vidljiv, i onda nastave tako da tavore.

2. Velika kompanija = birokratija

Više od 11.000 ljudi zaposleno je u Microsoftu, i to širom svijeta. Potrebno je mnogo birokratije da bi se upravljalo tolikim brojem ljudi. Na to se odnosi najveći broj žalbi koje zaposleni stavljaju na sajt Glassdoor. Manjak komunikacije uzmeđu različitih poslovnih jedinica, spor odgovor na tržište, sve su to posljedice birokratije i procedura.

1. Politika

Dobar dio frustracije javlja se zbog politike. Nečija karijera može ubrzano da napreduje ako je dobar sa određenim menadžerom, ili ako slijepo podržava nečije stavove,“ napisao je jedan zaposleni, a drugi je dodao ovo: „Kako napredujete u karijeri, tako je politika sve važnija.“

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *