5 stvari koje bi trebalo da znate o tržištu danas – 19. maj 2016.

Dodajte komentar

Za FED moguće podizanje kamatnih stopa u junu

Nakon jučerašnjeg sastanka FED-a investitori su stekli utisak da je moguće podizanje kamatnih stopa u junu nakon objava podataka koji pokazuju bolje uslove u privredi kao što su inflacija i zaposlenost u prvom kvartalu.

Dolar se popeo na 7-nedjeljni vrh

Rastuća vjerovatnoća podizanja kamatnih stopa dovela je do rasta dolara na 7-nedjeljni vrh u odnosu na ostale značajne valute. Naime, dolar je ojačao u odnosu na korpu od 6 najjačih valuta i to na 95.33 što je najviši nivo od marta mjeseca.

Cijene akcija na svjetskim berzama potonule

Američki fjučersi ostvarili su pad na tržištu od jutros a prvenstveno zbog najave FED-a o mogućem podizanju kamatnih stopa. Evropske akcije su naglo pale a njemački indeks DAX je izgubio na svojoj vrijednosti oko 1.5%.

Cijena nafte pala sa 7-mjesečnog vrha

Američki fjučersi sirove nafte pali su za 1 USD ili 2.08% na 47.19 USD, dok je cijena lake nafte tipa „brent“ pala za 1.17 USD ili 2.39% na 47.76 USD za barel. Naime, u toku jučerašnjeg dana EIA je saopštila da su se nedjeljne zalihe nafte u SAD-u povećale za 1.31 milion barela.

Sell off plemenitih metala

Ono što je u opštem padu tržišta od sinoć bilo indikativno, jeste opšti pad plemenitih metala, što je suprotno očekivanju da cijena zlata obično raste kada cijene akcija padaju. Cijena zlata je pala 1.5% na 1,255.25 USD za finu uncu. Srebro je palo 2.7%.

Sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *