Facebook za biznis: Kako postaviti oglas na Facebook?

Dodajte komentar

Izvor: menet.me

U jednom od prethodnih tekstova na temu Facebook za biznis, razmatrali smo zašto poslovni korisnici za predstavljanje na ovoj najpopularnijoj društvenoj mreži treba da koriste stranicu a ne profil. Međutim, nekoliko čitalaca nas je upitalo kako da budu sigurni da su svi fanovi stranice vidjeli njihove objave. Obzirom da su razne promjene u Facebook algoritmu dovele do toga da samo 2% fanova stranice vidi objave, prvenstveno se moramo zapitati da li je izvodljivo da svih 100% fanova vidi naše objave. Odgovor leži u korišćenju Facebook oglasa.

Facebook trentuno ima 1.23 milijarde korisnika širom svijeta. I moguće je da svoju poruku pošaljete svakome od njih. I to ne putem profila napravljenih za spamovanje (već smo rekli da je to veliki no-no), već putem oglasa, na potpuno ispravan i dozvoljen način od strane Facebook pravila. Tako je, morate da platite. Valjda ste do sada primjetili da u ovom serijalu ne koristimo izlizanu frazu “Društvene mreže su besplatne”. One to jesu, ali jedino za registraciju naloga na društvenim mrežama ne plaćate. Da bi dobili kvalitetnu kampanju morate platiti, ako ništa drugo, a ono community managera ili agenciju. No, o tome u nekom drugom blog-postu. Da se sada vratimo oglašavanju.

Postavite oglas na Facebook, lako je.

Ili možda nije?

U ovom tutorijalu proći ćemo kroz osnovne korake postavljanja oglasa na Facebook, pa ću vas pustiti da sami prosudite koliko je jednostavno.

Prvi korak je odlazak na stranicu https://www.facebook.com/advertising. Klikom na “Manage Your Adverts” naći ćete se na kontrolnoj ploči za upravljanje oglasima. Klikom na dugme “Create Advert” započinjete avanturu postavljanja oglasa.

Na Facebooku možete reklamirati sadržaj svog vebsajta, Facebook stranicu, event, aplikaciju ili video.

11
Nakon što ste odabrali tip kampanje i unijeli njen naziv, prelazimo na najzabavniji dio. Definisanje karakteristika ciljne grupe.

Ne trošite resurse na sve, već samo na najvažnije – kupce

Složićete se da bilo koja marketinška poruka najbolje rezultate postiže kada je servirana upravo onoj publici koja je zaista zainteresovana za vaš proizvod ili uslugu. Potrebno je s toga pažljivo razmisliti šta vaši klijenti vole, koja su im intersovanja, navike i potrebe. Kada ustanovite sve ove karakteristike, Facebook će vam dopustiti i da ih iskoristite na najbolji mogući način i pošaljete svoju poruku pravoj publici.

22 222

Tips&tricks: U polju lokacije moguće je odabrati bilo koju zemlju (za pojedine države, možete da birate određene gradove) ali u jednoj kampanji ograničeni ste na odabir do 25 država od jednom.

Osim generalija poput lokacije, godina starosti, pola i jezika, u dodatnim opcijama “More demographics” su jednako važne karakteristike. Interesovanja su ono što zbilja definiše vašu ciljnu grupu i daje joj personalne osobine. Preporučujem da istražite obavezno ova dve segmenta.

Platite samo za rezultate

OK, definisali ste svoju ciljnu grupu. Znate tačno kome se obraćate. Sledeći korak, je da odredite budžet. I način na koji će se on trošiti. O, da. Možete da upravljate svojim budžetom i trošite onako kako ste oduvijek željeli. Samo za rezultate koji su vam bitni. Da li su to klikovi, interakcije ili broj impresija, vi odlučujete i vi postavljate cijenu koju ćete platiti.

33

Izmjerite rezultate precizno

Za svaki oglas dostupna vam je detaljna analitika performansi, od broja klikova, preko broja impresija, pa sve do razloženih rezultata prema demografskim karakteristikama.

44
Tips&tricks: Postavite nekoliko različitih oglasa istoj ciljnoj grupi (drugačiji tekst ili slika) i uporedite rezultate. A/B testing je od jednom postao jednostavniji, zar ne?

Dodatak: Osnovni pojmovi

Actions – broj korisnika koji odrade željenu radnju. Lajkuju stranicu ili se prijave na vaš event na samom oglasu. Ne uključuje klikove na naslov ili tekst oglasa.

Average CPC (cost per click) – Prosječna cijena koju platite po kliku. Izračunava se dijeljenjem ukupnog broja klikova sa ukupnim iznosom potrošenih sredstava.

Average CPM (cost per thousand) – Prosječna cijena koju plaćate za svakih 1000 prikaza. Izračunava se dijeljenjem broja hiljada prikaza sa ukupnim iznosom potrošenih sredstava.

CTA (call to action) – Poziv na akciju na posebno označenom mjestu u okviru oglasa.

Campaign – Grupa oglasa za koju definišete isti datum početka i završetka prikazivanja, kao i budžet, ali mogu imati različite ciljne grupe.

CTR (click-trough-rate) – Ukupan broj klikova podijeljen sa brojem prikaza koje je oglas postigao. Ovo je parametar kojem facebook posvećuje veliku važnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *