Ove četiri osobine kod kandidata za posao poželio bi svaki poslodavac

Dodajte komentar

Recept za uspješnu kompaniju: Treba zaposliti prave ljude. Zvuči jednostavno ali je zapravo jako teško ustanoviti na osnovu nečije biografije ili čak intervjua od 30 minuta ko je prava osoba za kompaniju.

Poslodavci kompanije “Eventbrite” odlučili su da promijene taktiku, i umjesto da se usredsrede na CV – obrazovanje i radno iskustvo, riješili su da se više posvete karakteru kandidata. Evo koje su zajedničke osobine najuspješnijim kandidatima i koja se pitanja postavljaju da bi se te osobine otkrile.

Istrajnost

Ova osobina je bitna za posao na duže staze, kada se često nađu prepreke na putu. Istrajnost je ta koja doprinese da se nešto zaista uspješno završi.

Pitanje kojim poslodavac ispituje istrajnost može biti – da kandidat opiše neku svoju nevolju na poslu. Odgovor se krije u načinu rješavanja te nevolje.

Timski duh

Moć kompanije ogleda se u dobro povezanom timu. Ciljevi se najbrže postižu kada tim radi zajedno da nađe najbolje rješenje. Nijedna kompanija ne voli veliki ego koji je najčešće i destruktivan.

“Zamka” pitanje poslodavca može biti: Opiši nam svoje idealno poslovno okruženje u kojem si imao prilike da budeš. Ukoliko se u odgovoru pominju i dobri timski odnosi, kandidat je svjestan da je tim srce uspješne kompanije.

Radoznalost

Konstantno učenje, stalni rad na sebi, usvajanje novih znanja karakterišu ljude koji su spremni da napreduju.

Opisujući razloge zbog kojih želi da mijenja posao, kao i pitanja koje postavlja poslodavcu, kandidat pokazuje koliko je radoznao i spreman da uči nešto novo.

Empatija

Emocionalna inteligencija je visoko na listi poželjnih osobina člana uspješnog tima. Saosjećajnost, osobina da možemo da se uživimo u tuđe problem čvrst je temelj građenja uspješnih odnosa.

Često iskusni poslodavci na osnovu govora tijela, neverbalnog jezika mogu da ustanove ima li kandidat ovu vrlinu ili ne.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *