MMF treći put srezao prognozu svjetskog rasta

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond izrazio je duboku zabrinutost povodom stanja globalne ekonomije, zbog čega je ponovo snizio projekciju njenog privrednog rasta. MMF je pozvao na hitne akcije vlada radi podsticanja rasta.

U trećem rezanju projekcija za posljednjih šest mjeseci, MMF je saopštio da će svjetska ekonomija ove godine ostvariti rast od tek 3,2%, što je za 0,2% niže u odnosu na projekciju iz januara.

U objavljenom proljećnom izvještaju, pod nazivom “Perspektive svjetske ekonomije”, MMF je takođe revidirao naviše projekciju rasta evropskih zemalja u razvoju na 3,5% za 2016. godinu sa 3,1% iz januara, dok za 2017. godinu prognozira rast od 3,3%.

Aktivnost u ovom regionu je imala benefita od nižih cijena nafte i postepenog oporavka eurozone, ali povišeni korporativni dug ugrožava privatne investicije“, navodi se u izvještaju.

Ovaj region obuhvata pet članica Evropske unije – Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku i Rumuniju, ali i nečlanice, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Turska, Albanija i Kosovo.

Međunarodna institucija je snizila projekciju rasta tržišta u razvoju, za 0,2%, na 4,1% za ovu godinu, dok je projekciju za 2017. godinu smanjila za 0,1%, na 4,6%.

Prognoza privrednog rasta Kine je, međutim, revidirana naviše za 0,2%, na 6,5% u ovoj godini, zbog najavljenih podsticaja u toj zemlji. Za narednu godinu, prognoziran je rast kineske privrede od 6,2%.

Američka privreda će, prema projekcijama MMF-a, ostvariti nižu stopu rasta od prvobitno očekivane, odnosno od 2,4% u ovoj godini, što je niže u odnosu na januarsku projekciju od 2,6%.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *