Gotovo 40% svjetske populacije odraslih nema račun u banci

Dodajte komentar

Sedam vodećih principa za pomoć zemljama u povećanju finansijske inkluzije navedeno je u izvještaju koji su objavili Odbor za plaćanja i tržišnu infrastrukturu (CPMI) i Grupa Svjetske banke. Aspekti plaćanja u Izvještaju o finansijskoj inkluziji izgrađeni su na dokumentu za javne konsultacije krajem 2015. godine i imaju za cilj da se pozabave preprekama za usvajanje i korištenje transakcijskih računa, koji se nalaze u srcu maloprodajnih platnih usluga.
Transakcijski račun je esencijalni finansijski servis koji može poslužiti kao vrata za druge finansijske usluge kao što su štednja, krediti i osiguranja. Međutim, gotovo 40% svjetske populacije odraslih – oko 2 milijarde ljudi – još uvijek nema račun u banci ili ovlaštenog nebankarskog pružatelja usluga, prenosi Indikator.

Osim isticanja načela za pomoć zemljama u unapređenju finansijske inkluzije, u izvještaju se predlažu moguće ključne radnje, uključujući i pružanje osnovnih računa na malo ili bez troškova, pojačavanje napora za povećanje finansijske pismenosti, i usklađivanje velikog obima programa plaćanja, kao što su vladina plaćanja usvajanjem usluge elektronskog plaćanja. Napori za finansijsku inkluziju su korisni ne samo za one koji će postati finansijski uključeni, nego i za nacionalnu platnu infrastruktura i, na kraju, ekonomiju.

Sedam vodeći principa su: (I) obaveza organizacija javnog i privatnog sektora; (II) robustan pravni i regulatorni okvir koji podupire finansijsko uključivanje; (III) sigurna, efikasna i široko dostupna finansijska i ICT infrastruktura; (IV) transakcijski račun i proizvodi plaćanja koji efikasno zadovoljavaju širok spektar transakcijskih potreba; (V) dostupnost široke mreže pristupnih tačaka i interoperabilni pristup kanalima; (VI) efektivna svijest i napori za finansijsku pismenost; i (VII) jačanje i ponavljanje protoka velikih volumena plaćanja, uključujući doznake, za napredne ciljeve finansijske inkluzije.

U CPMI i Svjetskoj banci smatraju da će usmjeravanje razvoja u ovom izvještaju biti od suštinskog značaja da pomogne centralnim bankama i drugim akterima da bi se postigao efikasan finansijski pristup i šira finansijska inkluzija. S obzirom da su siguran, efikasan i pristupačan maloprodajni platni sistem i usluga od ključne važnosti za veće finansijsko uključivanje, izvještaj će biti instrumentalan u podržavanju cilja postizanja univerzalnog finansijskog pristupa do 2020.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *