Nadležni organi istražuju da li su i crnogorske kompanije umiješane u “Panama papers”

Dodajte komentar

Nadležni organi istražuju da li je 13 crnogorskih kompanija umiješano u svjetski poreski skandal “panamskih dokumenata”.

Nekoliko zemalja je pokrenulo istragu za pranje novca u svjetlu otkrića ogromnog sistema utaje poreza na osnovu 11,5 miliona dokumenata procurjelih iz advokatske firme u Panama “Mosak fonseka”. Među njima je i Crna Gora.

Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se na spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara ICIJ koji je na osnovu dosijea procurjelih iz panamske firme “Mosak fonseka” sproveo istragu o ofšor poslovanju svjetske elite.

Irish Times piše da se na spisku nalazi i 13 kompanija iz Crne Gore. Sa time je upoznata i crnogorska Poreska uprava.

Poreska uprava je upoznata sa predmetom pod nazivom Panama Papers kako na osnovu međuinstitucionalne saradnje i razmjene informacija, tako i iz medija, imajući u vidu da isti ovih dana značajno zakupljuje pažnju javnosti. Nadležne institucije – Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Tužilaštvo i Uprava policije radiće na utvrđivanju činjenica relevantnih za osvjetljavanje slučaja sa aspekta eventualnog učešća kompanija u Crnoj Gori u istom, a Poreska uprava će preduzeti sve dostupne mjere iz svoje nadležnosti, propisane Zakonom o poreskoj administraciji i Zakonom o inspekcijskom nadzoru, u cilju provjere regularnosti prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza kompanija uključenih u predmetni slučaj“, kazali su CdM-u iz PU.

O samoj istrazi iz PU CdM-u nijesu mogli više reći.

U cilju nesmetanog sprovođenja internih postupaka i procedura, detalji toka inspekcijskog nadzora biće dostupni javnosti tek nakon okončanja istog“, kazali su nam iz PU.

A povodom tvrdnji pojedinih medija da je u aferu umiješan savjetnik premijera Vojin Vlahović, oglasio se i sam Vlahović, koji je jasno poručio da nema tajne račune u Panami.

Nijesam niti sam ikada bio “krajnji“ niti bilo kakav drugačiji “korisnik“, niti vlasnik, suvlasnik, predstavnik navedenog ili bilo kojeg drugog privrednog društva niti bilo kojeg drugog subjekata iz Paname kao i da nemam nikakve veze ni sa kakvim subjektima iz Paname. Nikada nijesam prihvatio poziciju da budem član društva o kojem je riječ ili da budem imenovan na funkciju koja se pominje, te s tim u vezi nijesam nikada potpisao ili prihvatio da budem imenovan. Nemam nikakve tajne račune, u vezi sa radom te ili bilo koje druge kompanije. Niti sam ikada primio ikakvu naknadu povodom toga. Iz navedenog je jasno da je neistinita iznijeta tvrdnja da sam navodni “korisnik“ (beneficiary) novčane naknade po tom osnovu ili bilo koje druge naknade u vezi sa pomenutom ili nekom sličnom kompanijom“, kazao je Vlahović.

Na spisku poznatih koji su sakrivali novac nalaze se predsjednik Argentine Maurisijo Makri, premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson, kralj Salman od Saudijske Arabije, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, emir i premijer emirata Abu Dabi Šeik Halifa ibn Zajed el Nahjan, fudbaler Lionel Mesi, zvaničnici FIFE, nekadašnji svjetski lideri kao i najbliži članovi porodica brojnih uticajnih ličnosti širom svijeta.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *