Ukrajina uvela nove sankcije protiv Rusije

Dodajte komentar

Ukrajina je proširila popis sankcija protiv Rusije zbog zatvaranja pilotkinje Nadije Savčenko i drugih ukrajinskih građana, objavilo je u petak Vijeće za sigurnost i obranu.

Kijev je još nakon ruske aneksije Krima u martu 2014. uveo ekonomska i druga ograničenja za više od 400 ruskih građana i kompanija, a nove sankcije uslijedile su pošto je ruski sud u utorak osudio ukrajinsku pilotkinju na 22 godine zatvora zbog sudjelovanja u ubistvu dva ruska novinara za vrijeme sukoba u istočnoj Ukrajini.

Na listu sankcija dodane su osobe i ustanove koje su sudjelovale u zatvaranju 34-godišnje pilotkinje, odnosno direktori i djelatnici sigurnosne službe (FSB), ruski istražni odbor, tužitelji, sudstvo i vojska, objavilo je Vijeće, prozivajući ih zbog otmica, nezakonitog pritvaranja, mučenja i montiranja procesa protiv Ukrajinaca.

Savčenko su uhapsili proruski pobunjenici u istočnoj Ukrajini u lipnju 2014. i predali je Rusima gdje joj se sudilo za napad u kojem su ubijena dva ruska novinara. Odbacujući optužbe Savčenko je više puta štrajkala glađu, a kaže da je suđenje protiv nje farsa. Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *