MasterCard je dvije milijarde moćniji od berze u Indoneziji, a McDonald's vrijedi više od ruske berze

Dodajte komentar

Netflix vrijedi 40 milijardi dolara, dionice McDonald'sa vrijede 109 milijardi, a Google i Amazon zajedno dostižu cijenu oko 747 milijardi američkih dolara.

Svako zna da velike kompanije vrijede ogromne svote novca, ali koliko je to u poređenju s recimo, vrijednostima berzi čitavih država?

Bank of America Merrill Lynch, kako prenosi Večernji list, izračunao je baš to i uporedio vrijednost nekih najvećih svjetskih kompanija s vrijednostima berzi dionica u nekim zemljama svijeta.

Tako naprimjer Adobe vrijedi 42 milijarde dolara, otprilike kolika je i vrijednost poljskog tržišta hartijama od vrijednosti. PayPal pak vrijedi otprilike koliko i sve dionice izlistane na turskoj berzi.

Intel vrijedi koliko cijela meksička berza, 140 milijardi dolara, McDonald's je sam snažan kao rusko tržište dionica (109 milijardi), MasterCard je dvije milijarde moćniji od berze u Indoneziji, a Google i Amazon samo su šest milijardi dolara manje vrijedni od kompletnog tržišta dionica u ogromnoj Kini.

Većina ovih kompanija izlistana je na newyorškoj berzi, što znači da NYSE vrijedi višestruko više nego mnoge svjetske berze zajedno.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *