Google uvodi novi algoritam za mobilnu pretraživač koji će znatno uticati na rezultate pretrage

Dodajte komentar

Google će u maju izbaciti nadogradnju za mobilni pretraživač koji povećava efekt višeg rangiranja tzv. mobile friendly rezultata, odnosno internet stranica koje su prilagođene mobilnim platformama. Cilj je, kako kažu u postu na blogu, korisnicima pretraživača olakšati pronalaženje stranica koje su relevantne i mobile friendly.

Google je krajem 2014. godine počeo označavati internet stranice kao mobile friendly, kako bi napravio razliku između stranica koje su prilagođene za mobilne telefone od onih koje to nisu. Zatim su u februaru 2015. najavili uvođenje rangiranja sadržaja prema tom ključu, što je, piše Venture Beat, bio potez bez presedana. Naime, kompanije gotovo nikad ne najavljuju promjene algoritama unaprijed. Novi način rangiranja krenulo je u aprili 2015. godine, a sada s novim algoritmom mobilna prilagođenost stranca postaće još važnija za rezultate pretraživanja.

Kriterijumi prilagođenosti mobilnim platformama

Google je naveo kriterijume koje stranice moraju zadovoljavati za ulazak u mobile friendly kategoriju: moraju izbjegavati softvere koji nisu uobičajeni na mobilnim uređajima, na primjer Flash, tekstove koje sadrže moraju imati takvu veličinu fontova da se mogu čitati bez zumiranja, veličina sadržaja mora biti prilagođena ekranu tako da korisnici ne moraju horizontalno skrolovati te da su linkovi na dovoljnoj udaljenosti jedan od drugoga tako da se željeni link može otvarati s lakoćom, piše Tehnologija.

google

Kako ljudi sve više vremena provode na pametnim telefonima, a pritom je korištenje mobilnih pretraživača, uz društvene mreže, jedna od učestalih  aktivnosti, ova promjena je važna svima koji imaju internet stranice i mnogo ulažu u njenu optimizaciju.

Googlevi inženjeri su pripremili test kojim se može utvrditi je li stranica prilagođena mobilnim platformama, a test se nalazi ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *