Država najveći gubitnik razvoda KAP-a i EPCG

Dodajte komentar

Otkako se Kombinat aluminijuma više ne snabdijeva kod Elektroprivrede Crne Gore najveći gubitnik je država, jer je dodatno pogoršan ionako loš izvozno-uvozni balans. Prema trenutnoj proizvodnji, KAP treba da ove godine uveze električnu energiju vrijednu 19 miliona eura. Ukoliko povećaju proizvodnju na planiranih 100 megavata dnevno, vrijednost uvezene struje premašiće 30 miliona eura.Do odluke KAP-a da se počne snabdijevati kod slovačke kompanije LE Trejding došlo je nakon neuspješnih pregovora sa EPCG i ponude Slovaka da im megavat-sat struje prodaju za 35 eura.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da je za Crnu Goru štetno ako se prekida reprolanac u kojem su bili KAP, EPCG, TE Pljevlja, Rudnik uglja, Boksiti zato što će sada, između ostalog, doći do povećanja spoljnotrgovinskog deficita zbog uvoza struje, koja je ranije bila supstituisana domaćom proizvodnjom.

Zato je država na neki način trebalo da se umiješa i pomogne da se KAP i EPCG dogovore. Problem je u tome što menadžment EPCG vodi italijanski partner i država ne može da utiče do mjere kojom bi ugrozila partnerski odnos. A država u ovom trenutku nije ni spremna da ugrozi partnerski odnos sa A2A. Napravljen je kompromis koji će na kraju da padne na teret poreskih obveznika“,  objašnjava Drecun.

Prema informacijama Pobjede, ministar ekonomije Vladimir Kavarić je bio uključen u posredovanje, ali najviše što je uspio da postigne je ponuda EPCG 37,64 eura za megavat, bez troškova prenosa, regulacije i COTEE.

To je skoro dva i po miliona veći trošak za KAP od aranžmana sa Slovacima. Kako je KAP zahvalan potrošač, koji konstantno koristi istu količinu električne energije, bez obzira na doba dana i godine, EPCG će imati problem kako da plasira nastali višak.

Kompanija je, naime, već napravila plan za ovu godinu, a o tome da je izgubila najvećeg pojedinačnog potrošača obaviještena je krajem februara. Iako bi, na prvi pogled, trebalo da EPCG bude zadovoljna, stvari ne stoje tako.

EPCG je, naime, planirala da KAP-u ove godine proda 641 hiljadu megavat-sati struje, po cijeni od 37,46 eura, odnosno za ukupno 24 miliona eura. U tom bi slučaju, prema energetskom bilansu, državi nedostajalo 332 hiljade megavat-sati struje, što je prema prosječnoj cijeni na HUVEkS-u za ovu godinu 10,4 miliona eura, bez troškova prenosa.

Sada, međutim, EPCG ima 309 hiljada megavaati struje viška, odnosno mogla bi, da se na vrijeme pojavila na tržištu, da izveze struju za nešto niže od deset miliona eura, prema sadašnjoj prosječnoj cijeni na HUVEKSu do kraja godine. Kako trenutno ima više nego dovoljno struje na tržištu, cijena je niža od prosječne i kreće se oko 25 eura za megavat-sat.

EPCG je, prema saznanjima Pobjede, protekle sedmice otkako je naprasno postala izvoznik, uspjela da proda svega nekoliko megavat-sati struje, jer su trgovci već napravili ugovore ne samo do kraja ove godine, nego se trguje sa megavatima do 2019.

Pamti, pa vrati

Vjerovatno će biti problema kako će EPCG plasirati struju koju je Kombinat trošio radeći danonoćno. TE Pljevlja je uglavnom proizvodila za KAP. Zato je jasno da će i ona, kao i Rudnik uglja, sada imati problema kao dio sistema EPCG. Vjerovatno će se i TE drugačije pozicionirati.

Zato se i bez kvantifikacije može reći da će šteta nastati i da bi bilo bolje da su Elektroprivreda i KAP našli zajednički jezik, kaže Drecun, koji smatra da će EPCG vjerovatno morati da izvozi struju ispod cijene kad shvati da je tržište propalo.

Možda ima i nekog inata jer KAP i EPCG od početka nijesu našli zajednički jezik. Znam da je KAP jedno vrijeme svjesno trpio štete i dio struje uzimao od EPCG iako ona nije bila ekonomski isplativa“, ističe Drecun.

Suvlasnici EPCG, italijanska kompanija A2A, međutim, ima loša iskustva sa snabdijevanjem KAP-a još iz vremena kad je fabrikom upravljao ruski CEAK. Desilo se da su imali razumijevanja i ostali kratki za 44 miliona eura, koliko je EPCG koštala odluka CEAK-a da neće da plaća struju, a KAP nastavio da se snabdijeva kradući iz evropskog sistema, što je, na kraju, nadomjestila EPCG. Parlament je odbio poravnanje EPCG i Vlade, a kako je za kompletnu imovinu Kombinata postignuta cijena od 28 miliona eura, ne da nije naplaćeno potraživanje, nego je A2A izgubila dio akcija, pošto je gubitak od 44 miliona saniran kroz umanjenje kapitala kompanije.

Uz to, italijanska kompanija ni do sada nije naplatila ni centa od EPCG, a 2009. je uložila 430 miliona eura u sticanje udjela u toj kompaniji. U toku su skoro dvije godine dugi pregovori o menadžmentu u EPCG, kojima se još ne vidi kraj.

U Ministarstvu ekonomije kažu da je poslovna politika EPCG na menadžmentu kompanije.

“Odbor direktora kompanije razmatra sva važna pitanja vezano za poslovanje EPCG, pa će se predstavnici države u bordu direktora kompanije, u redovnoj proceduri, odrediti i o ovim pitanjima u odnosu na ono što je optimalno korištenje hidro i termo potencijala, kao i plasmana električne energije“, kazali su kratko iz ovog Vladinog resora.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *