Republika Srpska postigla dogovor o konverziji kredita u švajcarcima u KM

Dodajte komentar

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) nije usvojen Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima (CHF), koji je predložio Klub poslanika SDS-a, ali su dogovor o tome psotiglii predsjednik RS Milorad Dodik i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Hypo Alpe-Adria-Bank.

Za SDS-ov zakon u Skupštini RS su glasala samo 32 poslanika, a 40 je bilo suzdržano.

Iz vladajuće većine su i prije glasanja najavili da neće podržati SDS-ov Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima (CHF), jer je predsjednik RS-a Milorad Dodik s predstavnciima Hypo banke dogovorio novo rješenje, za koje tvrde da je bolje od SDS-ovog zakona.

Kako je rekao Dodik, dogovor sa EBRD-om i Hypo bankom podrazumijeva konverziju u lokanu valutu po trenutnom kursu, fiksnu kamatnu stopu od 5,99%, otpis 30% od kompletnog iznosa, a za 25% najugroženijih klijenata otpis do 50%.

On je naglasio da država neće imati nikakve obaveze, a da klijenti neće imati nikakve dodatne troškove.

Dodik je istakao da je zakon koji je SDS predložio u Skupštini štetan, jer daje za pravo banci da tuži RS zbog retroaktivne primjene zakona, ugrožava kredibilnost RS i bankarski sektor, te RS dovodi u težu poziciju kada su u pitanju sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pripremljeno rješenje problema sa kojima se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima suočavaju podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obaveza za 30 odsto, uz konverziju u domaću valutu po trenutnom kursu i fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99 odsto, pri čemu će banka snositi sve naknade prenosa, saopšteno je iz Hypo grupe Alpe Adria AG.

Objezbjeđenje po novom kreditu ostaje isto. Moguće je i dalje produženje roka dospjeća do 100 odsto preostalog roka otplate kredita za klijente do najviše 75 godina starosti, navodi se u saopštenju.

Predloženo rješenje Hypo banke ima i dodatnu komponentu socijalne odgovornosti u vidu dodatne olakšice smanjenja iznosa kreditnih obaveza za 50 odsto, a koja će se osigurati za 25 odsto klijenata čija domaćinstva imaju najniža mjesečna primanja.

Cilj banke je da u narednih nekoliko mjeseci riješi i zaključi konverziju. Sa klijentima će se direktno stupati u kontakt, te će biti zamoljeni da banci do 31. marta dostave podatke o svojim primanjima, pri čemu banka planira da počne sa sprovođenjem konverzija od 18. aprila, te da se proces konverzije završi do 1. jula.

Sa ovim dobrovoljnim rješenjem Hypo banke u BiH pružaju svojim klijentima više nego fer rješenje koje će ih finansijski rasteretiti, a koje ujedno predstavlja i rješenje koje neće ugroziti domaći bankarski sistem ili domaću ekonomiju – rekao je predsjednik Uprave Hypo grupe Alpe Adria Ulrih Kising.

Iz Hypo grupe navode da su, svjesni problema sa kojima se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima suočavaju, pripremili zajedno sa novim vlasnicima odgovorno rješenje za sve svoje klijente fizička lica koji imaju kredite u otplati sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *