Počeo obračun sa poreskim dužnicima

Dodajte komentar

Odlukom Ministarstva finansija formirana je Poreska policija koja će raditi u sastavu Poreske uprave, a prema našim saznanjima, to je prvi korak u obračunu sa velikim poreskim dužnicima. Ukoliko dužnici odbiju da plate porez, slučaj će preuzeti tužilaštvo.Poreska policija će vršiti poslove koji se odnose na borbu protiv utaje poreza, sive ekonomije, koordinacije aktivnosti sa drugim poreskim organima na suzbijanju pojava pranja novca, organizovanog kriminala, koruptivnih radnji u privredi, otkrivanja krivičnih djela protiv platnog prometa i privrednog poslovanja, kao i drugih djela iz oblasti poreskog i privrednog kriminala.

Poresku policiju imaju sve zemlje regiona već duži vremenski period u Srbiji je formirana 2003. godine, a nadležnosti su joj slične nadležnostima redovne policije, osim u mjeri ograničenja kretanja. Ukoliko Poreska policija otkrije da postoje elementi krivičnog djela, podnosi prijavu nadležnom organu. Poreski policajci su dužni nositi službenu značku i legitimaciju.

Za direktora Poreske policije imenovan je dosadašnji potpredsjednik Međunarodne policijske asocijacije Regija centar Ministarstva unutrašnjih poslova Miodrag Mićo Martinović.

Prema izvještaju Državne revizorske institucije, poreski dug je preko 720 miliona eura, dok prema podacima Poreske uprave, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, poreski dug je na kraju prošle godine iznosio 541,5 miliona eura. Međutim, kako su pojasnili ranije iz DRI, u cifru nije uračunat dug državnih organa, zatim reporogram iz 2003. godine, te nerealizovana preusmjeravanja i dug Saveznog ministarstva odbrane.

Među najvećim poreskim dužnicima su biznismeni koji su bliski vlasti kao što je Nikšićanin Veselin Pejović, čiji Kombinat aluminijuma u stečaju duguje državi 3,8 miliona eura, i Dragan Brković, čija Vektra Montenegro duguje 4,1 milion eura, odnosno Vektra Jakić 2,3 miliona eura.

Predsjednik odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da su reforme u poreskom sistemu neophodne.

Ogroman poreski dug, problematična naplata poreza, ali i nizak nivo poreskog obuhvata koji rezultira visokom poreskom evazijom gorući su problemi crnogorskih javnih finansija. U tom smislu posebna je odšvornost Poreske uprave, odnosno potrebno je njeno administrativno, kadrovsko i finansijsko jačanje. Poreska policija je institut koji postoji u ozbiljnim državam, ali to nije dovoljna garancija za brzo i efikasno rješavanje navedenih problema, rekao je Damjanović.

Naglasio je da je u kontekstu predstojećih izmjena Zakona o poreskoj administraciji neophodno definisati optimalna komparativna iskustva, ali i primijeniti slična zakonska rješenja koja su nedavno donesena zbog unapređenja rada Uprave carina.

– To svakako znači i definisanje Poreske uprave kao nezavisnog sistema koji neće biti, kao što je do sada slučaj, samo uprava u okviru Ministarstva finansija. Tek tada bi se stvorili uslovi za optimalan rad i efikasno obavljanje poslova i Poreske policije, odnosno poreskih inspektora, zaključuje Damjanović.

Formiranje Poreske policije dugo odlagano

Formiranje Poreske policije već je duže vrijeme prolongirano, međutim, to je bio obavezan korak na putu države evropskih integracija, imajući u vidu da je sve zemlje regiona imaju. Poreska policija je trebalo da bude formirana još 2014. godine kada je Vlada objavila informaciju u kojoj je bilo navedeno da će, pored navedenog, ona raditi na otkrivanju krivičnih djela protiv platnog prometa i privrednog poslovanja, kao i drugih krivičnih djel a iz oblasti poreskog i privrednog kriminaliteta.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *