Kako se ovog niko prije nije sjetio? Prodavnica bez radnika i kase

Dodajte komentar

Prodavnica u švedskom mjestu Viken radi 24 sata dnevno, a u njoj nema radnika niti blagajne – sve se obavlja putem pametnog telefona.Vozeći se usred noć cestama švedskog mjesta Viken,  tražeći prodavnicu u kojoj bi mogao kupiti hranu za svoju uplakanu bebu (jedina bočica hrane koju je imao za tu noć pala je na pod i razbila se), IT stručnjak Robert Ilijason došao je na zanimljivu ideju – otvaranje prodavnice u kojoj će se prodavati najosnovnije stvari, a koja će raditi 24 sata dnevno i u kojoj neće biti prodavaca. U njegovom malom gradu, jednako kao i u drugim gradovima i zemljama širom svijeta, brojne male prodavnice  zatvorile su vrata pred naletom velikih trgovačkih centara, tako da stanovnici za neke osnovne namirnice, koje bi prije kupili u malim (kvartovskim) prodavnicama, često moraju dugo hodati ili ići automobilom.

Zahvaljujući njegovoj ideji za tako nešto više nema potrebe jer je stanovnicima Vikena od prošlog mjeseca dostupna prodavnica koja je otvorena 24 sata dnevno i koja može opstati jer nema troškova za radnike. Naime, u prodavnicu mogu ući samo osobe koje su prethodno skinule njegovu aplikaciju u koju su morali upisati sve lične podatke i broj kreditne kartice – namirnice se ne naplaćuju na blagajni, već ih korisnici skeniraju putem iste aplikacije i na kraju mjeseca dobiju račun koji moraju platiti. Jedino u čemu je potrebna ‘ljudska intervencija’ je punjenje polica kada zalihe dođu do kraja, što čini sam Ilijason.

Naravno, postavlja se i pitanje sigurnosti – u slučaju da su vrata prodavnice otvorena duže od osam sekundi ili u slučaju provale, on će automatski dobiti SMS, a kako živi u blizini, sam može otići provjeriti o čemu se radi i, ako je potrebno, kontaktirati policiju. On vjeruje kako njegova trgovina neće biti previše zanimljiva pljačkašima jer, osim što u njoj nema novca, u njoj su postavljene nadzorne kamere, a ne prodaju se niti lijekovi, duvan i alkohol, već samo osnovne namirnice poput hljeba, mlijeka, hrane za bebe, pelena i slično. Kao najveći problem vidi starije stanovništvo koje bi moglo imati problema s korištenjem tehnologije, zbog čega razmišlja o zapošljavanju jedne osoba koja bi u trgovini provela nekoliko sati dnevno i pomogla, odnosno pokazala ljudima kako se koristi aplikacija i kupuje putem telefona.

U prva dva mjeseca Robert Ilijason nije imao problema s vođenjem ovakve trgovine, a u razgovoru s novinarima AP-a rekao je kako slične trgovine želi i po drugim selima i manjim gradovima te smatra nevjerovatnim kako se toga niko prije nije sjetio.

Izvor: Zimo

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *