Globalni javni dug će 2016. porasti na 42.400 milijardi dolara

Dodajte komentar

Globalni javni dug ponovo će porasti ove godine pod uticajem dodatnog zaduživanja SAD-a, Kine, Brazila i Indije, procjenjuju u Standard & Poor's-u.

Očekuje se da će ukupni javni dug na globalnom nivou ove godine porasti dva posto, na 42.400 milijardi dolara, navodi ta agencija za ocjenu dužničkih papira. Novo zaduživanje dostići će 6.700 milijardi dolara i ponovo će premašiti iznos otplate, izračunali su u S&P-u.

Trend odražava kretanja u nizu zemalja, pa bi tako zaduženje SAD-a trebalo da se poveća za osam posto, odnosno 163 milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu. Kinesko zaduživanje trebalo bi da se poveća za 18 posto, odnosno za 51 milijardu dolara, procjenjuju u agenciji.

Zbog povećanja u Kini, Brazilu i Indiji zaduživanje ekonomija u nastajanju povećaće se ove godine za 9,4 posto, odnosno za 587 milijardi dolara. Time će ukupan dug u toj grupi zemalja do kraja godine dostići 6.800 milijardi dolara.

Najviše bi se u apsolutnom izrazu trebalo povećati zaduživanje Brazila, za 14 milijardi dolara, odnosno za osam posto.

Zaduživanje Poljske i Indije trebalo bi da se poveća za po 12 milijardi dolara, odnosno za 38 i osam posto.

Nasuprot tome, Japan, eurozona i zemlje poput Kanade, Velike Britanije, Meksika i Ukrajine trebalo bi da zabilježe pad zaduživanja, procjenjuju u agenciji.

Eurozona bi tako trebalio da zabilježi pad za gotovo šest posto iako će ukupan nivo duga ponovo blago porasti i premašiti 7.000 milijardi eura, budući da će iznos zaduživanja njenih članica ponovo premašiti iznos otplate duga.

Na globalnom nivou će ove godine biti izdato ukupno 6.745 milijardi dolara dužničkih papira, u odnosu na 6.899 milijardi dolara izdatih u 2015. Pritom će 4.900 milijardi dolara dospjeti na naplatu, što znači da će neto dug ponovo porasti, i to za 1.700 milijardi dolara, izračunali su u Standard & Poor's-u.

Izvor: reuters.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *