Kineske banke se priključile sankcijama Rusiji

Dodajte komentar

Izvršni direktor Poslovnog savjeta Rusija-ASEAN (Asocijacija nacija Jugoistočne Azije) Viktor Tarusin je u razgovoru s novinarom časopisa „Kommersant-Vlast” izjavio da kineske banke ne samo što su ruskim kompanijama i fizičkim licima odbijale da daju kredite, nego su od njih tražile da zatvaraju račune i sredstva prebacuju na druga mjesta.

Izuzeci su bile banke ExIm Bank i China Development Bank iz političkih motiva”, objasnio je. Kineske banke su integrirane u globalni ekonomski sistem i cijene svoje odnose s američkim bankama, zato su se de facto priključile finansijskim sankcijama protiv Rusije, izjavio je Tarusin.

Stručnjaci s kojima je razgovarao časopis su kao glavne probleme u poslovanju između Rusa i Kineza naveli nerazumijevanje kineskog mentaliteta i želju Kineza da kontroliraju biznis.

Kinezi su počeli u mnogim kompanijama da traže da preuzmu kontrolu, ranije toga nije bilo”, izjavio je Maksim Sokov, generalni direktor kompanije En+, govoreći o jednom od poslovnih poduhvata svoje kompanije. „Oni kažu da su spremni da investiraju, ali da im je potrebno da obezbijede 50%, +1 glas”. Zbog toga, prema njegovim riječima, u 2015. godini mnogi poslovi nisu sklopljeni.

PoslovniPuls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *