Može li ukidanje bezgotovinskog plaćanja zaustaviti kriminalce?

Dodajte komentar

Može li se ukidanjem gotovinskog plaćanja spriječiti pranje novca, finansiranje terorizma ili rad na crno? Stručnjaci su skeptični oko tog prijedloga. Jer kriminalci na koncu konca „nisu blesavi“…

Njemačka vlada saopštila je kako razmišlja o uvođenju gornje granice za gotovinska plaćanja. Primarni cilj te mjere bio trebalo biti sprječavanje kriminalnih radnji. No, stručnjaci za organizovani kriminal i rad na crno su vrlo skeptični oko te ideje.

To gotovo ništa ne donosi“, rekao je Friedrich Schneider, stručnjak za rad na crno sa univerziteta u Linzu, za vikend-izdanje lista Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.). Uvođenjem limita od 5.000 eura za plaćanja u gotovini volumen rada na crno bi mogao opasti za jedan posto, smatra on.

Čak i u slučaju totalne zabrane korištenja novčanica, renomirani istraživač predviđa pad stope rada na crno između dva i tri posto. Trenutno udio sive ekonomije u njemačkom BDP-u iznosi oko 11%.

Ukidanje plaćanja novčanicama od 500 eura ne bi puno pogodilo ni organizovani kriminal. „Kriminalci nisu blesavi, pranje novca se već odavno odvija uglavnom na bezgotovinski način preko fiktivnih kompanija, samo se još u filmovima preko granice putuje s koferom punim novca“, dodaje Schneider.

Skeptično je i Udruženje njemačkih sudija. Relativno je jednostavno novac prati i prikriti rok novca, kaže član predsjedništva Udruženja Peter Schneiderhan za F.A.Z. To se, kako napominje, odvija korištenjem lančanih transfera novca s računa na račun i korištenjem konta koji su otvoreni pod lažnim identitetom: „Ukidanje gotovinskog plaćanja zato ne bi spriječilo finansiranje terorizma ili pranje novca, u tom bi se slučaju sve samo prebacilo na elektronske načine plaćanja.“

Velika većina Nijemaca ne podržava planove savezne vlade, oni su doslovce strastveni obožavaoci gotovinskog načina plaćanja novčanicama i kovanicama. Samo svaki pet njemački građanin (21%) može zamisliti život bez gotovine. To je rezultat jedne reprezentativne ankete koju je TNS-Emnid sproveo za magazin Focus. 79% ih se ne želi odreći gotovine.

Čelnik Liberalne stranke (FDP) Christian Lindner kritizirao je da se ukidanjem gotovine krši Ustav. On odbacuje i ideju ograničavanja gotovinskog plaćanja. Iz bankarskih krugova se čuje da bi moguće ukidanje gotovine predstavljalo „nepotrebni udarac na slobodu“ građana. Sličnog je mišljenja i predsjednik Njemačke centralne banke (Bundesbank) Jens Weidmann. „Bilo bi fatalno kada bi građani stekli utisak da im se korak po korak oduzima gotovina“, naglasio je on i dodao kako građani sami trebaju da odluče hoće li radije koristiti gotovinu ili će plaćati bezgotovinski.

Savezna vlada Angele Merkel prošle srijede je najavila da će se na nivou Evropske unije založiti za uvođenje jedinstvene gornje granice za plaćanje gotovinom s ciljem učinkovitije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. „U vidu imamo gornju granicu od 5.000 eura“, potvrdio je portparol Ministarstva finansija. Jedna njegova koleginica je u petak „izričito“ naglasila da cilj savezne vlade nije ukidanje novčanica i kovanica.

PoslovniPuls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *