Piker: Komercijalna vrijedi više od cijene na berzi

Dodajte komentar

Tržišna kapitalizacija Komercijalne banke na berzi nije adekvatna stvarnoj vrijednosti, a još manje tržišnom i realnom potencijalu banke, kaže Aleksander Piker.

Predsjednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker tako je odgovorio u intervjuu Politici na pitanje da li se banka može prodati na zadovoljstvo njenih akcionara s obzirom na to da podaci sa berze pokazuju da vrijedi 200-220 miliona eura.

Uz to, samo u skorašnjoj istoriji akcionari su je dokapitalizovali s oko 230 miliona eura. Samo država Srbija sa 110 miliona eura.

Siguran sam da se ni vlasnici neće saglasiti da je to i približno zadovoljavajuća cijena za njih. Vjerujem da je po toj cijeni ne bi prodali. Banku nikako ne treba prodavati brzo i po svaku cijenu. Treba je postaviti na stabilne temelje na dug rok. Utvrditi jasan i siguran plan razvoja i učiniti je poželjnim „plijenom” za potencijalne kupce. Napraviti je bankom o koju će se kupci otimati i investirati i po višoj cijeni od tržišne kada se uvjere da je snažna i perspektivna”, kaže Piker.

Piker je prije mjesec dana u prvom obraćanju javnosti izjavio da Komercijalnu banku nikako ne treba prodavati na silu, da se njena prodaja planirana za ovu godinu ne odlaže.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *