MMF priznaje potencijal virtualnih valuta

Dodajte komentar

Virtualne valute (VC) i posebno njihove osnovne tehnologije su potencijalno važan napredak za finansijski sektor koji može povećati efikasnost i finansijsku inkluziju, ali može poslužiti i kao sredstvo za pranje novca, finansiranje terorizma, i utaje poreza.

Postizanje uravnoteženog regulatornog okvira koji će štititi od rizika bez gušenja inovacija je izazov koji će zahtijevati veliku međunarodnu saradnju, stoji u novom dokumentu osoblja MMF-a “Virtualne valute i njihova pozadina: Početna razmatranja,” koji je objavio Međunarodni monetarni fond (MMF) u toku Svjetskog ekonomskog foruma. U izvještaju se pruža pregled virtualnih valuta, kako one rade i kako se uklapaju u monetarni sistem, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu. Raspravlja se o potencijalnim implikacijama tehnoloških dostignuća koja su u osnovi virtualne valute, kao što je distribuirani ledger sistem, preispitivanje regulatornih i političkih izazova koji se postavljaju pred VC, i područja zaštite potrošača, finansijski integritet (pranje novca i finansiranje terorizma), oporezivanje, finansijska stabilnost, razmjena i kapitalna kontrola i monetarna politika. Takođe, dokument postavlja principe za kreiranje regulatornih okvira za VC-e kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou.

Ključni zaključak rada je da distribuirani ledger koncept ima potencijal za promjenu finansiranja smanjenjem troškova i omogućava dublju finansijsku inkluziju na duži rok. To bi moglo biti posebno važno za doznake, gdje troškovi transakcija mogu biti visoki, oko 8 posto. Distribuirani ledgeri takođe mogu skratiti vrijeme potrebno da se poravnaju transakcije hartija od vrijednosti, koje trenutno traju do tri dana, kao i da snize rizike za ugovorne strane i rizike poravnanja.

Virtualne valute i njihove osnovne tehnologije mogu pružiti brže i jeftinije finansijske usluge, a mogu postati moćno sredstvo za produbljivanje finansijske inkulzije i svjetski razvoj“, rekla je direktor MMF-a Christine Lagarde, koja je predstavila izvještaj na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu na panelu “Transformacija finansija”.
Izazov će biti kako požnjeti sve ove prednosti i istovremeno spriječiti nezakonito korištenje, kao što su pranje novca, finansiranje terorizma, prijevare, pa čak i zaobilaženje kontrola kapitala.”

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *