“Soros je glasinama zaradio mnogo novca tokom svoje karijere”

Dodajte komentar

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble dao je intervju za list Špigl koji ga je u jednom pitanju podsjetio na upozorenje Džordža Sorosa za svetsku krizu.

Špigl navodi da je o tome koliko je ozbiljna situacija na svjetskom tržištu govorio i legendarni Amerikanac – milijarder i investitor Džordž Soros.Šojble je u svom maniru dao odgovor:

Soros je zaradio mnogo novca tokom svoje karijere na takvim glasinama“, rekao je ministar finansija.

Soros je kazao da Kinu čeka “teško prizemljenje”, što će doprinijeti globalnoj deflaciji.

“To je neminovno, ali Kina će to uspjeti zahvaljujući ogromnim deviznim rezervama”, kazao je milijarder i dodao: “Evropska unija se raspada, a izbjeglička kriza naudila je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel”.

Na pitanje Špigla da li to znači da Šojble ne brine za novu krizu, kaže da je samo rekao da postoji dosta stvari na kojima bi trebalo raditi.

“Samo sam rekao da smo suočeni sa dosta opasnosti koje čine krizu, kao što je razvoj kome se moramo posvetiti. Takođe, moramo biti operzni kada je riječ o tumačenju svih indikatora koji najavljuju krizu. Za Kinu su govorili da dvocifrena stopa rasta može biti opasna. Sada, zemlja ima stopu rasta od 6,9 odsto i odjednom je to katastrofa za svjetsku ekonomiju. Ovoliki kolaps nafte takođe pokazuje da je prethodni nivo bio suviše visok“, kaže Šojble.

Prema njegovim riječima, finansijska politika mora biti oprezna, a ne da dozvoli da se ponavljaju ovakve oscilacije.

“Uravnotežen budžet, na primjer, ima važnu psihološku funkciju. To je signal da ne možemo da nastavimo da stalno preuzimamo dugove“, kaže on.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *