Zašto Tesla prodaje automobile direktno svojim kupcima?

Dodajte komentar

Mi želimo da budemo evanđelisti (propovjednici, zagovornici), bio je kratak odgovor Toda Marona, generalnog direktora za pravna pitanja Tesle Motors, a na osnovu velikog napada predstavnika američke auto-industrije i udruženja auto dilera SAD zbog toga što ova kompanija prodaje automobile direktno, a ne putem predstavništava.

Svaki razgovor o tome zašto Tesla prodaje direktno odnosi se na našu osnovnu misiju, a ona je veoma specifična – to je ubrzavanje prelaska svijeta na održivi transport. Mi zaista vjerujemo u to. To je naša misija jer žarko vjerujemo da je prelazak na električna vozila od ključnog značaja za zdravlje naše planete i jednostavno jer vjerujemo da su električna vozila superiorna u odnosu na vozila na benzin. Ona su boljih performansi, efikasnija i bezbjednija nego vozila na naftne derivate, navodi Maron.

On takođe objašnjava da, uprkos tome što je bilo nekoliko (skoro) uspjelih pokušaja u proteklim decenijama da se pokrene biznis električnih vozila), Tesla se i dalje suočava sa standardnim izazovima, među koje spadaju i standardna objašnjavanja zašto je ova tehnologija potrebna ljudima.

Ne možete očekivati da diler promoviše i ‘propovijeda’ novu tehnologiju umjesto vas, on samo želi novac, zaključuje Tod.

Druga stvar je što Tesla želi da otvori manje salone u oblastima sa velikim saobraćajem, a ne ogromna dilerstva sa stotinama automobila.

Takođe, prosječni diler automobila najveći profit zarađuje od opravki i uslužnih poslova, Tesla to ne može ponuditi prodavcima jer je osnovna misija: prodaja samo novih vozila. Maron navodi da Tesla ne može da zarađuje od prodaje dijelova i servisa, dijelom i što ima mnogo manje dijelova od automobila na benzin.

Na kraju, radi se i o misiji same kompanije jer postoji jasan konflikt interesa između onoga što želi Tesla i šta žele dileri. Dok svi u Tesli razmišljaju da automobili na naftne derivate moraju biti zamijenjeni ‘odmah i sada’ od strane električnih, prosječan diler nije u potpunosti siguran u uspjeh električnih vozila, dok čak 99% novca zarađuje od vozila na benzin.

Izvor: Economy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *