Studije pokazuju: Imate samo 4 prava prijatelja na Facebooku

Dodajte komentar

Većini vaših Facebook prijatelja nije stalo do vas i ne unose se previše u vaše probleme, ma koliko da su veliki, pokazuje studija. Istraživanja dalje pokazuju da mnogo nas ima nekoliko stotina prijatelja, ali možemo se osloniti, u prosjeku, samo na četvoro njih.Robin Dunbar, profesor evolutivne psihologije na Univerzitetu Oksford, sproveo je studiju da pronađe vezu između prijatelja na Facebooku i pravih prijatelja. Otkrio je da postoji slaba povezanost između imati prijatelje na društvenim mrežama i zavisiti od njih, čak i pričati sa njima kao sa prijateljima, prenosi Independent.

Prosječna osoba ima oko 150 prijatelja (mada se u posljednje vrijeme ova brojka povećala, pa iznosi od 300 do 500). Ali samo 14 njih bi izrazilo neku vrstu saosjećanja ako bi vam se nešto loše desilo. Prosječna osoba kaže da oko 27% njegovih/njenih prijatelja na Facebooku jesu pravi prijatelji.

Ove brojke pokazuju kako prijateljstvo u stvarnom životu funkcioniše, kaže istraživač. Ali, velika brojka na “Friend listi” može nekoga da zavara da ima mnogo bliskih prijatelja. “Postoji ograničenje kod društvenih mreža koje ni prednosti komunikacije u online mediju ne mogu da prevaziđu,” kaže profesor Dunbar i nastavlja, “U praktičnom smislu, to može da se odrazi u činjenici da prave (za razliku od povremenih) odnosi zahtijevaju povremene licem-u-lice kontakte odnosno interakcije kako bi se održali.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *