VIN broker tužio Atlas Mont fond

Dodajte komentar

VIN broker diler tužio je pred Privrednim sudom Crne Gore Zatvoreni investicioni fond Atlas mont, koji kontroliše biznismen Duško Knežević, jer toj brokerskoj kući nije isplaćen vlasnički udio iz fonda u zakonskom roku, saznaje „Dan”.Ročište je zakazano za 30. mart, a radi se o samo jednoj u nizu tužbi koje su podnijeli i koje planiraju da podnesu nesaglasii akcionari kojima udio u tom fondu nije isplaćen u zakonskom roku od godinu dana. Radi se o ukunno 137 manjinskih akcionara koji su na skupštini akcionara održanoj 4. decembra nrošle godins glasali protiv plana razvoja tog fonda i podnijsli zahtjeve za isplatu svog udjela.

Po riječima manjinskih akcionara, Komisija za hartije od vrijednosti, na čijem je čelu Zoran Đikanović, umjesto da kao rsgulator preduzms konkrstne mjere nakon što je Atlas mont fond za višs od mjesec probio rok za isplatu, doposi rješenje kojim se tom fondu daje još 30 dana za isplatu akcionara.

KHOV je naložio Društvu za unravljanje investicionim fondom Atlas mont da u roku od mjesec dana isplati akcionare u ukupnom iznosu od 3,38 miliona eura, što je fond bio dužan da uradi do 31. decembra prošle godine.

Više nesaglasnih akcionara ZIF Atlasmonta i Gurofonda tvrdi da nije tačno da je KHOV vršio uvid u poslovanje fondova prije isteka roka za isplagu nesaglasnih akcionara, kako je Đikanović nedavno kazao za „Dan”.

Rok za isplatu pojsdinih akcionara Atlasmont fonda istekao 12. decembra 2015, godine, a prije toga nije vršena nikakva kontrola, Đikanović tvrdi da neće da komentariše mogućnost da fondovi ne isplate novac. ali on manipuliše jer fondovi nijesu isplatili novac u roku. Pakon 34 dana kašnjenja i nepoštovanja zakona o fondovima, Komisija je donijela rješenje da Atlasmont fondu da dodatnih 30 dana da isplati akcionare, šgo nije kazna, već nagrada, saopštili su mali akcionari „Danu”.

U rješenju Komisije, kako su naglasili, ne pominju se ni zatezne kamate, troškovi započetih sudskih procesa i oportunitetni trošak koji investitori trpe, a koji je uzrokovan kašnjenjem isplate.

– Nije istina da su akcionari, a posebno oni u čije dopise smo imali uvid, tražili od Komisije da obezbijede isplatu. Baš suprotno, taksativno

je traženo od KHOV da donese izvršna rješenja zbog nspoštovanja zakona. Akcionari su tražili od Komisijs da donese odluke iz člana 145 Zakona o fondovima kojima se fondovi, nadzorni odbor, investicioni menadžeri i druga odgovorna lica sankcionišu adekvatnim sankcijama. Umjesto toga, KHOV je donio odluku kojom se defakto produžava rok za isplatu akcionara ,naveli su akcionari.

KHOV je, kako su dodali, svojim (ne)djelovanjsm oštetio i akcionare koji ostaju u fondu jer će im imovina biti umanjena usled isplate zateznih kamata i sudskih i drugih troškova.

Pored KHOV fondovi uništili preko 150 miliona

Mali akcionari tvrde da u postulanju KHSV, odnosno Đikanovića, koji punu deceniju reguliše tržište kapitala, nema ničega novog na šta dioničari već nijesu navikli.

Povrh svega, on se izruguje akcionarima tvrdeći da im se neće ništa loše dogoditi ako ih fondovi ne isplate jer je to ionako naš novac koji smo uplatili u fondove. KHOV i Đikanović su toliko dobro regulisali tržište kapitala da su fondovi uspjeli da unište preko 150 miliona eura dobijenih prodajom akcija Elektroprivrede prije samo nekoliko godina, a pojedine transakcije je lično aminovao Đikanović. Samo da se podsjetimo da su za milionske iznose kupovane firme osnovane nekoliko dana prije toga kapitalom od nekoliko hiljada eura istakli su mali akcionari.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *