Kako je 35 giganata varalo Belgiju

Dodajte komentar

Belgija je određenom broju multinacionalnih preduzeća dala znatne poreske povlastice kojima se krše pravila EU o državnim podsticajima, zaključak je Komisije.

Evropska komisija je zaključila da su selektivne poreske povlastice, koje je Belgija dodijelila u okviru svog sistema oporezivanja “viška dobiti”, prema pravilima EU o državnim olakšicama nezakonite, saopštila je Evropska komisija.

Tim sistemom najmanje 35 multinacionalnih firmi, uglavnom sa područja EU, ostvarilo je korist i sada moraju Belgiji da vrate neplaćeni porez od ukupno 760 miliona dolara.

Belgijskim sistemom oporezivanja “viška dobiti”, koji se primjenjuje od 2005. godine, određenim preduzećima multinacionalnih grupa omogućeno je plaćanje znatno manjeg poreza u Belgiji na osnovu poreskih mišljenja.

Tim sistemom osnovica poreza na dobit za preduzeća smanjena je za 50 do 90 odsto kako bi se od osnovice odbili takozvani “viškovi dobiti” koji su navodno posljedica pripadanja multinacionalnoj grupi, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Detaljnom istragom započetom u februaru 2015. pokazalo se da se tim sistemom odstupa od uobičajene prakse u okviru belgijskih poreskih pravila za preduzeća i takozvanog “principa transakcije po tržišnim uslovima” (the arm ‘s length principle). To je prema pravilima EU o državnim olakšicama nezakonito.

“Belgija je određenom broju multinacionalnih preduzeća dala znatne poreske povlastice kojima se krše pravila EU o državnim podsticajima”, rekla je povjerenica za politiku konkurencije Margrethe Vestager.

Time se narušava konkurencija na osnovu zasluga tako što se manje konkurente, koji nisu multinacionalna preduzeća, stavlja u neravnopravan položaj, smatra Evropska komisija.

“Mnogo je zakonitih načina na koje države članice EU mogu subvencionisati ulaganja i mnogo je dobrih razloga za ulaganja u EU. Međutim, ako država članica nekim multinacionalnim preduzećima daje nezakonite poreske povlastice kojima im se omogućava izbjegavanje plaćanja poreza na većinu njihove stvarne dobiti, time ona ozbiljno šteti poštenom tržišnom takmičenju u EU, što na kraju šteti građanima EU “, navode iz Evropske komisije.

Multinacionalna preduzeća koja su ostvarila korist od navedenog sistema uglavnom su evropska preduzeća koja su u okviru tog sistema izbjegla plaćanje većine poreza, a sada ih moraju vratiti Belgiji.

B92, Index

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *