Unicredit proglasen finansijskim savjetnikom godine u centralnoj i istocnoj Evropi

Dodajte komentar

Mergermarket, servis specijaliziran za pružanje informacija i podataka vezanih uz spajanja i preuzimanja, nedavno je bio domaćinom evropske dodjele nagrada u području spajanja i preuzimanja u Londonu. Tom je prilikom, u konkurenciji šest kompanija koje su ušle u uži izbor, UniCredit proglašen finansijskim savjetnikom godine u centralnoj i istočnoj Evropi, čime se još jednom potvrđen UniCreditov snažan položaj u regiji.“Veoma smo ponosni što smo ponovo dobili ovu prestižnu nagradu koja potvrđuje UniCreditovu predanost pružanju savjetodavnih usluga u području spajanja i preuzimanja širom cijele regije centralne i istočne Evrope. Povezivanje različitih tržišta i proizvoda predstavlja suštinski dio UniCreditovog poslovnog modela te je ključni pokretač našeg uspjeha u području investicionog bankarstva. Posebno smo ponosni na raznolikost naših klijenata u području spajanja i preuzimanja u geografskom i sektorskom smislu  kao i na različite vrste transakcija prilikom kojih je naš tim pružao savjetodavne usluge ove godine”, rekao je Enrico Minniti, rukovodilac Korporativnog i investicionog bankarstva u SIE unutar Odjela SIE, UniCredit.

Godišnje evropske nagrade u području spajanja i preuzimanja odaju priznanje stručnosti u području spajanja i preuzimanja među finansijskim savjetnicima i drugim stručnjacima iz tog područja. UniCredit je i u 2015. nastavio da jača svoj vodeći položaj u korporativnom i investicionom bankarstvu širom regije SIE. U posmatranom razdoblju, UniCredit je pružao savjetodavne usluge prilikom mnogo različitih javnih i privatnih transakcija kod spajanja i preuzimanja, jednako na strani kupaca i prodavaca u različitim sektorima.

Ključne transakcije koje su pridonijele UniCreditovom proglašenju Finansijskim savjetnikom godine u području spajanja i preuzimanja u regiji SIE dogovorene su u Albaniji, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji i Sloveniji.

Posebno se ističe pružanje usluga savjetovanja velikoj slovenskoj pivari, Grupi Pivovarna Laško koja je uvrštena na Ljubljansku berzu, te CVC-ovo preuzimanje kompanije PKP Energetyka od Poljske državne željeznice – najveća private equity transakcija ikad izvršena u Poljskoj.

UniCredit je takođe pružao savjetodavne usluge prilikom istaknutih private equity ulaganja, kao što je preuzimanje Danube Foods Group, koja se sastoji od tri vodeća potrošačka segmenta (mlijeko i mliječni proizvodi, konditorski proizvodi i voda), od strane Mid Europa Partners, ETQ-ova prodaja bugarske kompanije Blizoo austrijskom Telekom Austria, te Hartenbergovo preuzimanje kompanije Good Food u Poljskoj.

U području spajanja i preuzimanja finansijskih institucija, UniCredit je pružao savjetodavne usluge banci Crédit Agricole (CA) prilikom prodaje njene albanske podružnice. To je bio nastavak angažmana nakon prodaje CA-ovog poslovanja u Bugarskoj koju je takođe izvršio UniCredit.

U području korporativnog spajanja i preuzimanja, UniCredit je pružao savjetodavne usluge kompaniji Szenkirályi, vlasniku vodećeg brenda mineralne vode u Mađarskoj, prilikom spajanja s češkom kompanijom Karlovarske Mineralni Vody, pri čemu je stvoren vodeći igrač na tržištu mineralnom vodom u centralnoj Evropi. UniCredit je takođe pružao usluge savjetovanja na strani kupaca, uključujući prilikom preuzimanja poljskog Biovitala od strane mađarskog EGIS-a, te preuzimanja češke kompanije DIGI Czech Republic od strane LAMA Energy Group.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *