Bili najgori u Evropi, sada grabe ka vrhu

Dodajte komentar

Irska se krajem 2015. približila planiranom uravnoteženju budžeta, jer su smanjeni troškovi skupog spasavanja banaka, dok su poreski prihodi porasli.

Vlada u Dablinu je prošlog mjeseca srezala prognozu budžetskog deficita za 2015. godinu na 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa ranije projektovanih 2,1 odsto, zahvaljujući ubrzanju rasta privrede i većoj naplati poreza koji plaćaju irske filijale multinacionalnih kompanija, prenosi agencija Reuters.

Irska vlada sada poručuje da će pre ciljane 2018. godine eliminisati budžetski deficit, koji je prije šest godina bio najveći u eurozoni.

Kada se uzmu u obzir i jednokratne stavke, vlada u Dablinu je srezala budžetski manjak na 62 miliona eura krajem prošle godine sa 8,2 milijarde evra iz 2014. godine.

Kada se izuzmu jednokratne stavke, kao što je povrat 1,6 milijardi eura sredstava od državne Allied Irish banks (AIB), budžetski deficit bi iznosio tri milijarde eura, saopštilo je irsko ministarstvo finansija.

Budući da bi ekonomija Irske trebalo da bude najbrže rastuća u EU i u 2016. godini, treću godinu zaredom, brokerska kuća Gudbaj Stokbrokers prognozira da bi deficit mogao biti eliminisan već u ovoj godini.

Irska je u 2015. godini prikupila za 7,8 odsto ili 3,3 milijarde eura više poreza od očekivanog, najviše zahvaljujući korporativnim poreskim prihodima i značajnom mjesečnom porastu poreza na dohodak i akcizama u decembru, pokazali su zvanični podaci.

Istovremeno, vladina potrošnja je bila za 2,8 odsto ili 1,2 milijarde eura veća od projektovane, prenosi Reuters.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *