Investicione banke za 2016. preporučuju kupovinu evropskih hartija od vrijednosti

Dodajte komentar

Decembar je obično dobar mjesec za tržišta kapitala , međutim posljednji mjesec 2015. za evropske berze je po ukupnim rezultatima najlošiji u posljednjih 13 godina.

U srijedu, posljednjeg punog trgovačkog dana u 2015., panevropski indeks Stoxx Europe 600 bio je u minusu 4,5 odsto, što je najlošiji rezultat od 2002. (Godina 2002. je bila godina „dot-com“ mjehura, tenzija u Iraku i nastavak teške recesijske 2001.).

Analitičari „MarketWatch-a“ mišljenja su da je najveći razlog loših decembarskih rezultata na evropskim berzama bila odluka Evropske centralne banke (ECB) od 3.decembra. Naime, investitori su tog dana daleko više očekivali od ECB kad je u pitanju monetarna politika, otkup obveznica i snižavanje referentne kamate. Međutim ECB je „samo“ za šest mjeseci produžila program otkupa državnih obveznica, u istom obimu, i snizila referentnu kamatu za 10 baznih poena, na -30 odsto.

Investitori su sa sigurnošću očekivali veći obim otkupa obveznica, od sadašnjih 60 milijardi eura mjesečno, i nižu kamatnu stopu za 20 baznih poena.

Nakon odluke ECB, nezadovoljstvo ulagača bilo je evidentno padom indeksa Stoxx Europe 600 za 3,1 odsto, najveći pad od avgusta i treći najveći u čitavoj 2015.

Pad cijena nafte je takođe uzeo danak širom Evrope. Indeks sektora nafte i gasa u decembru je oslabio 9.7 odsto. (Godine 2002. cijene nafte i gasa su u decembru porasle 16 odsto).

Uprkos svemu, tržišni stratezi su optimistični po pitanju evropskih akcija u 2016. Većina investicionih banaka preporučuje kupovinu regionalnih hartija od vrijednosti i izbjegavanje SAD, gdje će jak dolar i povećanje kamatnih stopa uzeti danak na finansijskim tržištima.

Izvor: GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *