Šefovi ne rade ništa sami – pa zašto imaju tako velike plate?

Dodajte komentar
Ilustracija

Kad pomislite na Apple, vjerovatno će vam prvo na pamet pasti Steve Jobs. Iako je on bio “sila” iza velike kompanije, nije sam sastavio iPhone. Ne, za njega je taj, kao i ostale proizvode, izrađivala čitava ekipa ljudi za koje vjerovatno nikad nećete čuti.

Svi smo mi odgovorni za uspjeh našeg poslodavca, bez obzira na to koliko smo izloženi mitu o pojedincu koji upravlja svim aspektima divovske korporacije. Finansijski analitičari, akademici, dioničari, zaposleni, novinari – svi pričaju i pišu o izvršnim direktorima, zaboravljajući da oni ništa ne bi postigli da nisu imali odgovornu “vojsku ljudi” iza sebe.

Oni na vrhu se pretjerano nagrađuju, potvrdio je izvještaj britanskog Instituta za osoblje i razvoj, potvrdivši još jednom da se na šefove gleda kao na posebnu sortu, odvojenu od ostatka radnika. Što je rijetko istina.

Iza svakog izuzetnog direktora koji unosi promjene, postoji desetak običnih administratora ili birokrata, a trebaju nam i jedni i drugi. Ne bi trebalo da postoji stid ako se neko bavi ovim drugim poslom, premda to znači da ima puno manje na bankovnom računu. Isto tako, iako će direktori primiti vrtoglave plate, to ne znači da su ih oni i zaslužili.

Navedeni izvještaj pokazuje koliko štete može donijeti direktorska plata, ako je ona puno viša od prosječne među zaposlenima.

Naime, šest od 10 zaposlenika tvrdi da nisu nimalo motivisani kad znaju koliki je nesrazmjer plata. Čak 70 posto radnika misli da direktori dobijaju prevelike plate, a iako 44 posto smatra da konkretno njihov šef dobija previše, više od polovine tvrdi da je i poslovanje kompanije patilo zbog visine direktorske plate.

Mit o vođstvu podupire i popularna predrasuda o svijetu sporta. Iako vođe jesu važne figure, često ako podlegnu pričama o svojoj moći počnu lošije obavljati svoj posao, te stvore negativno mišljenje među kolegama svojim arogantnim stavom.

Ono što čini dobar vođa je da zapošljava sposobne ljude i pušta ih da na miru obavljaju svoj posao. Dobar šef će stvoriti prostor u kojem njegovi zaposleni mogu postići svoj puni potencijal, dok će šef znati kako dobro da rasporedi posao i donositi najbolje odluke za zaposlene i kompaniju.

To isto tako nije lagan i jednostavan posao, no pravo pitanje je koliko tačno vrijedi.

Dok neki opravdavaju visoke plate velikom odgovornosti, drugi smatraju da što je veća organizacija to je veća odgovornost na cijelom sistemu, a ne samo na osobi na vrhu, piše Guardian.

I koliko god nam ta izreka već išla na živce, činjenica je da niko nije nezamjenjiv.

Velike vođe ponekad ostvaruju sjajne rezultate i zaslužuju i finansijski uspjeh. No to gotovo nikad ne postižu samostalno, kao što je bio slučaj i sa Steveom Jobsom, ali i s fudbalerima. Jer iako jedan može postići tri gola na jednoj utakmici, teško da je istovremeno branio svoj gol od suparničkih napadača.

Svi zajedno radimo i postižemo uspjehe. To uključuje i šefove kao i nekadašnje velike osvajače koji nisu sami pokorili zemlje kojima su zavladali.

I premda oni zaslužuju veće plate, treba znati kad je granica i ne pretjerivati.

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *