Najnovija vrsta krađe sa platnih kartica

1 komentar

U posljednje vrijeme pojavila se nova vrsta krađe novca sa bankovnih kartica. Lopovi upoznati s novom tehnologijom bez mnogo muke mogu pokrasti vaše podatke sa platnih i kreditnih kartica, bez da ih uopšte i dotaknu.Sve što je potrebno jeste da lopov sa RFID čitačem, koji otkriva radiofrekvenciju, bude udaljen od vas 15 centimetara. To mu omogućava “skidanje“ podataka sa vaše kartice dok je ona još u vašim rukama i naizgled zaštićena.

ABC7 I-Tim otkrio je da se ovaj novi način digitalne prevare najlakše primjenjuje na tzv. “wave and pay“ karticama.

“Potrebni uređaji za sprovođenje ove prevare su veoma pristupačni i mogu se vrlo lako pronaći na internetu“, naglasio je Dejvid Brajan, stručnjak za bezbjednost kompanije “Trastvejv“, javlja Dejli mejl.

Ako se čitač nalazi u granicama dometa tokom plaćanja “wawe and payom“, čitač će automatski uhvatiti signal koji emituje kartica u svega nekoliko sekundi. Informacije koje čitač “pokupi“ mogu se koristiti pomoću uređaja koji košta između 300 i 400 dolara, a koji kopira kreditne kartice.

Kompanija “Norton“ ističe da će ove godine čak 70 odsto kreditnih kartica biti podložno ovom novom načinu digitalne krađe, zato bi valjalo biti na oprezu.

Međutim,  ovo se ne odnosi na SVE vrste kartica nego samo na kartice opremljene sa RFID uređajem koje rade u frekvenciskom rasponu koji omogućuje komunikaciju na udaljenosti većoj od 10 cm.

Kartice koje koriste NFC uređaje nisu (za sada) obuhvaćene ovom vrstom krađe podataka.

Osnovne razlike između NFC i RFID možete vidjeti na slijedećem link-u :http://blog.atlasrfidstore.com/near-field-communication-infographic/

Izvor: Economy

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Quote: “Lopovi upoznati s novom tehnologijom bez mnogo muke mogu pokrasti vaše podatke sa platnih i kreditnih kartica, bez da ih uopšte i dotaknu”

    Poštovane/i,

    tekst koji ste objavili se ne odnosi na SVE vrste kartica nego samo na kartice opremljene sa RFID uređajem koje rade u frekvenciskom rasponu koji omogućuje komunikaciju na udaljenosti većoj od 10 cm.

    Kartice koje koriste NFC uređaje nisu (za sada) obuhvaćene ovom vrstom krađe podataka.

    Osnovne razlike između NFC i RFID možete vidjeti na slijedećem link-u: http://blog.atlasrfidstore.com/near-field-communication-infographic/

    Srdačan pozdrav,

    Antun Sinković
    Erste Group Card Processor d.o.o.
    Specijalist za kartične prijevare

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *