Ne nazire se kraj obrušavanju cijena nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte nastavile su pad u trgovanju u Aziji uoči objavljivanja podataka o proizvodnji i zalihama te sirovine u SAD.

Tokom posljednje sedmice u 2015. godini, skraćene usljed božićnih i novogodišnjih praznika, cijene su bile promjenjive ostajući u blizini višegodišnjeg minimuma u svijetlu naznaka da će se globalna prezasićenost ponude sirove nafte nastaviti u idućoj godini, izvještava agencija AFP.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuke u februaru pala je 68 centi, na 37,19 dolara, dok se sirova nafta tipa “brent” za isporuke u istom mjesecu jutros trgovala za 41 cent niže, na 37,38 dolara po barelu.

Analitičari očekuju da će američko Ministarstvo za energetiku kasnije danas objaviti pad komercijalnih zaliha sirove nafte u nedjelji zaključno sa 25. decembrom, dok agencija “Blumberg njuz” procjenjuje da će zalihe i dalje biti za više od 120 miliona barela iznad petogodišnjeg sezonskog prosjeka.

Očekuje se da će proizvodnja nafte u SAD ostati iznad 9,1 miliona barela dnevno, što neće donijeti olakšanje u pogledu preobilne ponude koja više od godinu dana pritiska cijene, kažu analitičari.

“Podaci o zalihama će vjerovatno biti najvažnija vijest koju ćemo čuti ove nedjelje”, ocjenjuje analitičar kompanije “Filip Fjučers” u Singapuru, Danijel Ang, u komentaru tržišta nafte.

“Najvjerovatnije je da će nas podaci o proizvodnji razočarati, i da će ona ostati iznad 9,1 miliona barela dnevno”, dodao je on.

Na sastanku ranije ovog mjeseca, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) beskompromisno je odbacila pozive za smanjenje proizvodnje, kako bi se podstakao rast cijena.

Iran takođe očekuje “podizanje rampe” na svoj izvoz nafte, nakon što iduće godine budu ukinute zapadne ekonomske sankcije kao dio dogovora postignutog u julu 2015. o ograničavanju nuklearnog programa Teherana, što će dodatno pogoršati disbalans u ponudi i tražnji “crnog zlata”, navodi francuska agencija.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *