Devet ključnih savjeta za frilensere

Dodajte komentar

Broj ljudi koji žele da zarađuju kao frilenseri se povećava, The Guardian piše kako da izbjegnete neke od uobičajnih zamki i svoje radno vrijeme učinite produktivnijim.

Ponašajte se kao da ste na poslu

Zato što jeste. Ovo djeluje očigledno, ali samo nas par se zaista tako ponaša. Iako radite od kuće, povremeno je dobra ideja da se pretvarate da ste u kancelariji. Adekvatno se obucite, počnite na vrijeme sa radom, održavajte organizovanim svoj radni prostor i pokušajte da život i posao držite odvojeno.

Budite dobar šef

Najopasnija zamka u koju frilenseri upadaju jeste ta da ne udovoljavaju sebi. Jasno je i zbog čega. Sve košta i mi sami plaćamo. Pokušavamo da uštedimo u svakom trenutku, uskaraćujemo sebi stvari koje su nam potrebne da bismo dobro radili. Zato, budite dobar šef i tretirajte sebe onako kako biste voljeli da vas tretira poslodavac.

Platite sebi

Obezbijediti i završiti posao je zabavniji dio. Osigurati da ćete za to biti plaćeni uvjek djeluje kao dodatni zadatak. Imajte u vidu svaki djelić posla koji obavljate i precrtajte ga tek onda kada ste sigurni da ste plaćeni.

Otjerajte krivicu

Mnogi osjećaju krivicu kada rade jer nisu sa svojom djecom, a kada su sa njima, onda osjećaju krivicu jer ne rade svoj posao. Ovo je klasična lose-lose situacija. Zato prestanite sa tim. Kada radite, onda radite. Kada ne radite, onda ne radite.

Napravite pauzu

Svima je ponekad potreban odmor. Dozvolite sebi bolovanje. Imajte bar jedan dan u toku nedjelje slobodan, čak i ako to ne može biti vikendom.

Uzmite povišicu

Kako se vaše iskustvo povećava, to treba da se odrazi i na vašu platu. Kada biste bili u ulozi zaposlenog, imali biste redovne sastanke sa šefom i sigurno bi se razgovaralo o povišici. Sve ovo važi i ako ste frilenser. Zato, dajte sebi povišicu.

Koristite „poslovni govor“

Ovo se posebno odnosi na roditelje koji rade, čiji kućni i poslovni životi imaju običaj da se sudaraju. Evo primjera jedne „poslovne rečenice“ koju možete koristiti kako biste ostavili profesionalniji utisak: „Dijete mi je bolesno“ = „Na godišnjem sam odmoru“. Govorite kao profesionalac i tako će vas doživljavati.

Naučite da kažete ne

Frilenseri rijetko kad zapostavljaju posao. Ponekad su entuzijazam i efikasnost ključni, ali biti povremeno nedostupan može imati magičan efekat i učiniti da djelujete traženije, pa će samim tim i poslovne ponude biti veće.

Napravite sebi novogodišnju žurku

Nova godina može biti depresivan period za frilensere. Svuda oko vas se prave kancelarijske žurke i kokteli. To ne znači da vi ne možete učiniti isto. Ukrasite svoju kuhinju, stavite kapicu za slavlje i održite govor. Proglasite sebe radnikom godine i ludujte malo. Zaslužili ste.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *